Hírek

2014.01.21. 13:40

Egy rendkívüli elbocsátás utóélete

Dunaújváros - A Mozdonyvezetők Szakszervezete ISD Dunaferr Zrt. tagcsoport vezetőjének, Hólik Ferencnek rendkívüli felmondással történő elbocsátásáról és annak jogi következményeiről nem először írunk. Talán nem is utoljára.

Szabó Szabolcs

A Székesfehérvári Törvényszék jogerős ítéletében jogellenesnek minősítette az ISD Dunaferr Zrt. azon intézkedését, amelyben a Mozdonyvezetők Szakszervezete ISD Dunaferr Zrt. tagcsoport vezetőjének, Hólik Ferencnek rendkívüli felmondással szüntette meg munkaviszonyát - olvashatták 2012. szeptemberében.

Hólik Ferenc a DH-nak akkor elmondta, szerinte érdekképviseleti munkája miatt bocsátották el. A Székesfehérvári Törvényszék ítélete ellen a cég fellebbezett. A Kúria, mint felülvizsgálati bíróság azonban tavaly november végén született ítéletében hatályában fenntartotta a törvényszék korábbi döntését. A szakszervezeti vezető aki jelenleg külsősként végzi a tagok érdekképviseletét most az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult.

Fotó: Ónodi Zoltán

- A munkaügyi szakasz a Kúria döntésével lezárult, ám azok a gondok, amelyekért, mint érdekképviseleti vezető felszólaltam, a mai napig megvannak. Az érintett munkavállalók bérét, amely közel huszonöt százalékkal marad el a hasonló munkakörülmények között dolgozó vasműs dolgozókétól, nem sikerült rendezni, valamint a pontos és szakszerű munkavégzéshez szükséges hiányzó utasításokat sem pótolták az illetékesek. Volt egy hosszabb időszak, amikor a szakszervezeti munkámat is megpróbálta akadályozni a cég: például elvették a gépkocsi behajtási engedélyem. Tény az is, hogy a vasmű jelenlegi vezetésével korrekt a kapcsolatom, a vezetői engedélyem visszakaptam, a munkámban nem korlátoznak. Bár mint szakszervezeti vezető a létszámleépítésekről, tervezetekről egy hivatalos dokumentumot sem kaptam - foglalta össze a jelenlegi helyzetet Hólik Ferenc.

- Többször felajánlottam már a cég vezetésének, hogy a peres utat mellőzve, egyezzünk meg. Csak annyit kértem, ismerjék el: hibáztak. Legyünk jóhiszeműek: rosszul alkalmaztak egy jogszabályt. Bár a rendkívüli felmondás közlése, indoklása és módja a mai napig felháborít, mivel a munkaviszony megszüntetését a munkaadó retorzió alkalmazta. Ezért is fordultam az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, amely a közeljövőben hozhat döntést az ügyben tette hozzá a szakszervezeti vezető. Kérdés, milyen következményekkel jár, ha az Egyenlő Bánásmód Hatóság elmarasztalja a Dunaferr-t. Hólik szerint a cég bekerülhet az úgynevezett Rendezetlen Munkaügyi Kategóriába, és ennek már súlyos anyagi következményei is lehetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!