Hírek

2014.06.22. 18:30

Egy szép éjszaka a kőtár közepén

Dunaújváros - Mire jó egy múzeum? Sok más mellett arra, hogy viszonylag kevés adatból jó következtetésekre tanítson.

Pekarek János

Azt hiszem, elég ritkán fordul elő, hogy valaki római pávasültet kóstolhat, zöldségraguval és lencsés árpakásával, ráadásul Apícius, a nevezetes ókori római ínyenc receptje alapján!

 

Márpedig ezt is megtehették a Múzeumok éjszakája szombati, dunaújvárosi rendezvényére kilátogató érdeklődők, este kilenc óra tájban, a római kőtárban. Nem, nem valami ásatás során feltárt maradványokra gondolunk, hanem igazi, frissen készített pávasültre (lehet, hogy pulyka volt igazából?) és körítésére: Medvegy Zsuzsa főzte, sok segítővel együtt.

A látogatókat szakszerű tárlatvezetésben is részesítette a múzeum régésze, Keszi Tamás az Intercisából származó kövek között. Este a római esküvőkről tartott előadással is sok embert lekötött Buza Andrea régész.

Keszi Tamás rendkívül érdekfeszítő című előadással rukkolt ki: Hogyan faragott a nő embert a majomból?

A hihetetlen mennyiségű adattal és illusztrációval alátámasztott előadásból megtudhattuk, hogy a nőknek minden valószínűség szerint az eddig feltételezetteknél sokkal nagyobb szerepük volt az emberi nem evolúciójában, azaz kialakulásában!

Ezt pedig nem csak régészeti leletek támasztják alá: Többnyire csak kő- és csonteszközök maradtak ránk az emberré válás idejéből. Azonban az emberszabású majmok szokásaiból, tulajdonságaiból, illetve a ma élő természeti népek körülményeiből jó közelítéssel következtethetünk eleink életére.

E következtetések pedig az 1970-es évektől egyre inkább arra mutatnak, hogy alaposan át kell gondolni az addig többnyire magukkal elfogult férfi kutatók eredményeit.

Egy példa: egyáltalán nem biztos, hogy a férfiak vadászata tartotta el az ősi törzseket. A nők is vadásztak, és gyűjtögetésük is legalább olyan fontos volt. Nem is beszélve arról, hogy a növénytermesztést is nagy valószínűséggel a nők honosították meg...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!