Hírek

2016.07.31. 17:00

Egy tó és a helyzete - A halgazdálkodási jogot nem szerezte meg a haszonbérlő

Adony - A vállalkozó szerint a tó nem része az adonyi holtágaknak, a hatóság azonban másként látja a jogi helyzetet.

Tribolt Lajos

Az adonyi holtágak mellett 1993-ban kezdett horgásztavat építeni Topp Árpád. A vállalkozó haszonbérleti szerződést kötött 3,2 hektárnyi területre, és a megfelelő engedélyek birtokában elkezdte a körgáttal védett tó kiépítését, amely mára teljesen független az adonyi holtágtól.

A haszonbérleti szerződése tavaly év végén lejárt, de egy újabb, ezúttal egyéves szerződést kötöttek vele. Ezzel egyidőben őstermelőként nyilvántartásba vették, halértékesítésre, eladásra.

Most azzal szembesült, hogy a tóra az Adony és Környéke Horgász Egyesületnek van halászati joga.

A Topp-tó bejárata. A hatóság válasza egyértelmű volt Fotó: Hankusz Kálmán

A Fejér Megyei Kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és földművelésügyi főosztályához fordultunk, hogy kérdéseinkre választ kapjunk. Többek között a következőt írják: Különbséget kell tenni a halgazdálkodási jognak, mint vagyonértékű jognak a haszonbérbeadása és magának a területnek a bérbeadása között. A területet ugyan a vízügyi kezelő bérbeadhatja, de ez a halgazdálkodási jogra nem vonatkozik. Ezt a vagyonértékű jogot kizárólag a Földművelésügyi Minisztérium adhatja haszonbérbe. Az államot megillető halgazdálkodási jogot a minisztérium átadta a Magyar Országos Horgász Szövetségnek, amely halgazdálkodási jogot (horgász célú hasznosítás, horgásztatás) átengedte a helyi egyesületnek.

Az egyesület elnöke, Szász Károly kijelentette, szervezetük mindig a vonatkozó jogszabályok, határozatok értelmében járt el és jár el a következőkben is.

A halgazdálkodással, haltenyésztéssel összefüggő őstermelői tevékenységnek szigorú feltételei vannak, halgazdálkodási területen a 2016-os és az azt követő évekre sem adható ki. Mivel az adonyi mellékág teljes kiterjedésében halgazdálkodási vízterület, így az őstermelő által vitatott terület sem halastó, a benne lévő hal az államé.

A jogszerű kifogáshoz az alhaszonbérlő, azaz az egyesület területi jegye szükséges - szerepel a kormányhivatal
válaszában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!