Hírek

2014.05.05. 18:50

A dunaföldvári tűzoltók önálló beavatkozási jogkört kaptak a hónap elejétől

A Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1877 óta őrködik a tűzbiztonság felett. A sikeres rendszerbeállító gyakorlatot követően május elsejétől pedig már önállóan is beavatkozhatnak a káreseményeknél, ami komoly elismerése tevékenységüknek.

Gallai Péter

A dunaföldváriak az országban hatodikként érték el azt a technikai és szakmai szintet, ami alapján a katasztrófavédelem szakmai vezetése alkalmasnak találta az egyesületet az önálló beavatkozásra. Nagyobb események esetén természetesen nem maradnak egyedül, hiszen a hivatásos tűzoltóparancsnokságok továbbra is segítséget nyújtanak nekik.

Csányi Imre parancsnok azzal kezdte, hogy az elmúlt évek munkája, fejlesztése és képzése most köszönt vissza, hiszen az elsők között lettek méltók erre a jogosultságra:

– Ez az életünkben nagy elismerés, hiszen Tolna megyében mi vagyunk az elsők, sőt, egy elég nagy országrészben, ugyanis sem Fejérben, sem Bács-Kiskunban, sem Baranyában nincs más önkéntes egyesületnek ilyen hatásköre. Ezt a magas szintű munkát nem tudnák végezni az önkormányzat támogatása nélkül, amit bátran mondhatok egyedülállónak, hiszen évente 3,1 millió forinttal segítenek minket, ezen felül Tóth István képviselő is nekünk ajánlotta havi tiszteletdíját. Azzal, hogy ezt a lehetőséget megkaptuk, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól havonta plusz 170 ezer forintot kapunk. Ezen felül rendszeresen pályázunk és tűzbiztosításból is van saját bevétel, de mindig van mire fordítani a pénzt.Az áprilisi rendszerbeállító gyakorlaton, ami a minősítés feltétele volt, a harmincnyolc egyesületi tag közül tizennyolc vett részt, így ők láthatnak el tűzvédelmi feladatokat. Csányi Imre hozátette: a magasabb minősítés természetesen követelményekkel is jár, de mint mondta, ők már évek óta teljesítik. ezeket Kis korrigálásokra volt csak szükség, hogy megfeleljenek a feltételeknek.

– Elsejétől tíz percen belül meg kell kezdeni a vonulást legalább négy fővel, köztük egy tűzoltásvezetővel, amit már eddig is tartottunk, de most már ez a hivatalos szintidő. A műveletirányítás sms-ben és EDR rádión keresztül értesít minket, és a kár-, vagy tűzeset függvénye, hogy indítanak-e hivatásos egységet, egységeket. Ám mint az új feladatkörünk nevében is benne van, bizonyos esetekben önállóan is eljárhatunk. Ezzel pedig a solti őrs, a paksi és dunaújvárosi tűzoltóparancsnokság munkáját könnyítjük meg – tette hozzá a parancsnok.Dr. Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, az OKF megteremtette a lehetőséget, hogy azon egyesületek amelyek szeretnének és fontos, hogy  képesek is rá, önállóan beavatkozhassanak.

– Hiszen az a segítség ami helyben rendelkezésre áll, nem pótolható, de ehhez át kellett esni a minősítésen, a vizsgán. A földváriak azt vállalták, hogy éjjel és nappal tudják teljesíteni a feltételeket, tehát Dunaföldvár és a környék védelme érdekében folyamatosan rendelkezésre állnak. Ami fontos: önzetlenül, nagy felelősséggel, saját szabadidejüket, családjukat is háttérbe szorítva végzik ezt a tevékenységüket, amiért csak a legmagasabb elismerés jár nekik.


Az egyesület a németországi testvérvárosból, Weikersheimből húsz éve kapta meg az első szert, egy 1113-as Mercedes fecskendőt. Rá négy évre pedig a másodikat is, egy 322-es Mercedest. Az idősebb, 1963-as gyártásút nemrégiben eladták, így most fiatalabb testvére, az 1971-es készítésű szer szolgál, amelyben mindössze 33 ezer (!) kilométer van csak. A helyi tűzoltó egyesület célja, hogy beszerezennek egy újabb járművet is, amire jelenleg hatmillió forintjuk van, ebből egy 1990-es évjáratú fecskendőt tudnának vásárolni, de remélik, hogy további támogatók segítségével még ennél is fiatalabbra tehetnek szert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!