Hírek

2016.11.09. 16:50

Egy város fogott össze - Gyermekrajzverseny és jótékonysági est Pecsét István gyógyulásáért

Dunaújváros – Pecsét István gyógyulásáért városunk és a környező települések közössége fogott össze. Az összefogás eredményeként indulhatott el gyógykezelésére, Kínába.

Várkonyi Zsolt

Ahogy lapunkban is folyamatosan olvashatták Pecsét István gyógyulása érdekében ez év eleje óta 10,5 millió Ft gyűlt össze, amikor is iskolák, civil szervezetek, cégek, magánszemélyek, közéleti szereplők, sportolók és művészek álltak e közös ügy mellé. Ennek köszönhetően István nyáron eljuthatott Kínába, ahol gyógykezelésének első szakasza a jövő héten fejeződik be. Menet közben derült ki, hogy kiegészítő kezelésekre is szüksége lesz, amely újabb 4 millió Ft költséget jelent.

A Vasvári Pál Általános Iskola 3.b osztályos tanulói, Nagy Dominik, Horváth Alexa Ibolya, Balogh Máté már megtették a magukét. Részt vettek rajzaikkal a Hogyan segítsünk bajba jutott társainkon címmel meghirdetett gyermekrajz versenyen. Most már rajtunk, felnőtteken a sor, hogy a beérkezett 116 kedves rajzból kiválasszuk a legjobbakat. Szavazzunk! (Fotó: Zsedrovits Enikő)

Ennek érdekében a múlt héten a város képviselő testülete rendkívüli közgyűlésen döntött ennek az összegnek a megelőlegezéséről, visszatérítendő támogatás keretében a Dunaújvárosiak Életéért Közalapítvány javára, amelyet az alapítvány István további gyógykezelésének költségeire fordíthat majd. Közpénzről lévén szó, a 4 millió Ft visszatérítésének fedezetére az önkormányzat javára két vállalkozás, a Grabarics Kft. és a Renalpin Kft. vállalt kötelezettséget. Mindez azt jelenti, hogyha a széleskörű újabb gyűjtő akció nem érné el a remélt sikert, ezt az összeget tőlük kapja vissza az önkormányzat.

A Dunaújvárosiak Életéért Közalapítvány kuratóriumi ülésén részt vett Cserna Gábor polgármester, a kuratórium elnöke, kuratóriumi tagként pedig dr. Bozsits Attila és Kovács Judit a DVG Zrt. igazgatósági tagja is (Fotó: Zsedrovits Enikő)

Az eddigi összefogás azonban garancia arra, hogy a jótékonysági akció folytatása is sikeres legyen. Ennek érdekében a Dunaújvárosi Hírlap városi gyermek rajzversenyt hirdetett meg, amelyre 59 óvodás, illetve 57 alsó tagozatos remekmű érkezett. A mai naptól, egészen november 21-ig valamennyire szavazni lehet lapunk online felületén, a duol.hu -n.

Hadnagy Milan a Margaréta tagóvoda növendékének rajza, amelyre szintén mától lehet szavazni (Fotó: Ady Géza)

A két kategóriában az olvasóink által legjobbnak talált 25-25, azaz összesen 50 rajzból ezt követően szakmai és társadalmi zsűri választja ki a sok kiváló rajz közül a 3-3 legjobbat, akik értékes ajándékokat kapnak. Nemcsak a zsűri által legjobbnak ítélt alkotások kapnak elismerést, hanem a kategóriánkénti legtöbb online szavazatot kapott rajzok is. Tegnap a jótékonysági akciót szervező csapat úgy döntött, hogy november 26-tól mind a 116 rajzot kiállítja a Bartók Kamara Színház és Művészetek Házában, ahol ezen a napon Jótékonysági Estet szerveznek a Dunaújvárosiak Életéért Közalapítvány, ezen belül Pecsét István javára.

A színház az online szavazáson legjobb 50 rajz alkotójának és szülőjének 1-1 gyermek előadásra szóló meghívást is garantál. Mindamellett a jótékonysági esten, a helyszínen adakozó magánszemélyek számára - közjegyző jelenlétében - öt darab, a teljes színházi évadra érvényes bérletet ajánl fel. A jótékonysági Est fővédnökeinek az alapítvány dr. Dorkota Lajost, Dunaújváros díszpolgárát, dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselőt és Cserna Gábort, városunk polgármesterét kéri fel.

A rajzverseny mottója: Hogyan segítsünk bajba jutott társainkon

Nézzék meg a gyermekrajzokat és szavazzanak!

Erősödő honvágy

A város, a városkörnyék és lapunk támogatottja, a súlyos rákbetegségéből a kínai Guangchou városában gyógyuló Pecsét István állapotáról rendszeresen hírt adunk.

Pecsét István jól van. Köszönhetően gyógykezelésének és annak, hogy eljutott idáig. A kiegészítő kezelésekre további négy millió forintra van szükség.A hiányzó összeget visszatérítendő támogatásként városunk közgyűlése a Dunaújvárosiak Életéért Közalapítvány javára még a múlt héten egyhangúan szavazta meg annak érdekében, hogy István kezelése Kínában folytatódhasson.

A legfontosabb, hogy eddig minden pesszimista előrejelzés ellenére sikeresnek mondható a kínai klinikán végzett kezelés - bár még korántsincs vége. A legutóbbi (egyhetes) felmérő vizsgálatok szerint a szervezetében lévő rákos áttétek mérete 2,5 centiméterről 1 centiméterre zsugorodott.

Pecsét István várhatóan tavasszal térhet haza
Fotó: Archív

Hamarosan új terápia-sorozatba kezdenek nála az orvosok, ami várhatóan 2017. márciusára fejeződhet be, és közös reményeink szerint nem egyszerűen István állapotának javulását eredményezheti, hanem akár a teljes gyógyulásához is elvezethet.

Vannak kisebb problémák: ilyen a hőség miatt elszenvedett bőrfertőzés, amiből egy másik kórházban kezelték ki Istvánt. És ilyen az egyre fokozódó honvágy is, amit csak a gyógyulás vágya és a segítők önzetlensége segít elviselni neki!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!