Hírek

2015.06.14. 14:55

Jövőre, veletek, a DUDIK-on! (frissítve)

Dunaújváros - Vasárnap este a Tankcsapda koncertjével zár a 7. DUDIK Fesztivál az Alsó Duna-parton.

Gallai Péter

Keresd meg magad te is a több száz felvételünk közül a galériánkban!

Négy nap pörgés után vasárnap éjszaka bezár az immáron a 7. sorszámmal jelentkező Dunaújvárosi Diákköztársaság, közismertebb nevén: a DUDIK.

A korábbi főiskolai napokból kinőtt könnyűzenei és kulturális rendezvény az utóbbi évek komoly, néha talán erőn felülinek tűnő építkezésének köszönhetően regionális fesztivállá nőtte ki magát. A szervezőknek ezúttal sikerült versenyképes költségvetéssel megtámasztani a programsorozatot és az előzetes adatsorok szerint mindez a látogatottsági adatokban is megmutatkozott.

Hogy a DUDIK nem pusztán a hazai fesztiválipar sokadik szereplője, azt több műsorfüzeten kívüli programmal bizonyította.

A Jószolgálati Otthon pártfogoltjai a Dunaújvárosból induló Quimby-vel örömzenéltek, míg női pólócsapatunk kiegészülve több válogatott játékossal a Punnany Massif csapatával találkozhatott. Folytatás jövő júniusban!

A vízilabdás lányok ajándéka és találkozása a Punnany Massiffal

A koncertek sorában egyedi felállással érkezett a fesztiválra a Punnany Massif. A koncert után a fiúk találkozhattak a Dunaújvárosi Főiskola VE női vízilabdázóival, ugyanis a lányok is hatalmas rajongók.

Mint kiderült, két bandatag betegsége miatt még az is kérdéses volt, hogy a Punnany egyáltalán fel tud-e lépni Dunaújvárosban, de beugrós zenészekkel megoldották a kérdést. A csapat menedzsere azt kérte a közönségtől, hogy nézzék el, ha esetleg tévesztenek. Ám emiatt nem kellett aggódni, a csapat fantasztikus bulit nyomott, amelyre szinte teljesen megtelt a nagyszínpad előtti tér. A fellépés után pedig a DFVE női vízilabdázói találkoztak a fiúkkal, s egyedi ajándékkal is kedveskedtek kedvenceiknek, mint a csapatot vezető Zsámbok Lili elmondta: a meccsek előtt és után is csak Punnany szól, de ha lehetne, még játék közben is azt hallgatnák a játékosok.

Idén is rengetegen ugrálták végig a Belga koncertjét, akik a régiek mellé sok új zenét hoztak

A mára már kultikussá vált Belga zenekar negyedik alkalommal lepett fel városunkban, a DUDIK fesztiválon.

Június 11-én, csütörtökön a rendezvény első napján a nagyszínpad mögött elkaptuk Bauxitot és Mégötlövést egy koncert előtti beszélgetés erejéig.

A hazai hip-hop élet egyéniségei 1998-ban álltak össze, ám az öt tagú zenekar tagjai közül ők ketten már szinte gyerekkoruk óta ismerik egymást. Még5 ezt azzal egészítette ki, hogy annak idején a Tilos Rádióban ismerkedtek meg és kezdték el a közös munkát Tokyoval ésTitusszal,. 2002-ben kijött a Majd megszokod című első albumuk, amelyről olyan klasszikusokat ismerhettünk meg, mint a Gyaloglás vége vagy a Kalauz. Szóba kerültek a kedvenc számok, többek között a 2007-es Boros című szám is, amely a hazai borkultúrát népszerűsíti és mutatja be. A fiúk egyetértettek abban, hogy Dunaújvárosba szívesen járnak vissza koncertezni, mert itt eddig minden alkalommal hatalmas bulikat sikerült csinálniuk. Jelenlegi munkájukkal kapcsolatban elmondták, hogy idén márciusban a Szerelmes vagyok című számot megszületésének tizedik évfordulója alkalmából 14 nyelvre fordították le, azóta pedig a Belga Évad című nagyobb projekt készítésében merültek el. Nem csoda, hogy a munka minden idejüket lefoglalja, ugyanis két új albummal is készülnek, amelyekről csak annyit árultak el, hogy az elsőt nyárra, a másodikat az év végére tervezik.

Másodszorra is hatalmas sikert aratott a Kloggs

A fesztivál kisszínpadánál az egyik DUDIK felfedezettel, a Kloggs zenekarral beszélgettünk pénteken a késő délutáni koncertjük után.

A fiatal zenekar három tagból áll; a dunaújvárosi Lévai Péter, aki énekes-gitáros , a bőcsi Nagy Gerda, aki szintetizátor és énekes, valamint a szolnoki születésű dobos, Kása Márton. A banda, akik egyébként a 2014-es DUDIK-on debütáltak első koncertjükkel, experimentális garázspopot játszanak. Elmondásuk szerint a tavalyihoz képest legalább olyan jól sikerült az idei koncertjük is. Ez alatt a rövid idő alatt több fővárosi klubban is felléptek mar, többek között az elmúlt hetekben a Beatben, a Müsziben és a Rohamban is találkozhattunk velük. A dunaújvárosi fesztiválon kívül a szolnoki Lapos Fesztiválon is felléptek már és idén nyárra is számos koncertet terveznek. Már tavaly ki is adtak egy ep-t, más szóval középlemezt, Outer shell címmel, amelyen három számuk jelent meg. A lemez érdekessége, hogy ezt még Péternél vették fel, így igazán ül garázs műfaj. Idén júliusban pedig a második ep fog kijönni, amit már stúdióban vettek fel. Az együttes ismét egy markáns műsort nyújtott, a dunaújvárosi közönség odavolt értük.

Az biztos, hogy a fesztiválozók a jövőben is sokat fognak még találkozni velük. Reméljük, hogy a 2016-os DUDIK-on is a fellépők névsorát fogják színesíteni a fiatalok.

Jó példája a város és a főiskola együttműködésének

Cserna Gábor polgármester, valamint dr. András István, a Dunaújvárosi Főiskola rektora is egyaránt csak a legjobb véleménnyel volt a DUDIK-ról a helyszínen.

Az önkormányzat az eddigi legnagyobb támogatást szavazta meg a fesztiválnak, s mint Cserna Gábor polgármester elmondta: az eseménnyel egy újabb közös kapcsolódási pontot találtak a főiskolával.

- Úgy látom rendkívül remek hangulatban és időjárási körülmények között, kiváló szervezéssel, rangos együttesekkel zajlik a buli és nagyon jó látni, hogy nem csak fiatalok látogatják, hanem az idősebb generációk tagjai is. A főiskola fontos a város számára, ez az immár országos szintűvé vált rendezvény pedig meghatározó városmarketing szempontból. Ugyanúgy, mint például a Parázs Varázs.

Cserna Gábor elárulta, hogy a zenekarok közül a Quimbyvel elfogult, ugyanis évfolyamtársai voltak a gimnáziumban a fiúk, de a zenéjük is zseniális. A polgármester a folytatásról szólva azt mondta, amennyiben a főiskola folytatja a DUDIK-ot, a városra természetesen számíthatnak a jövő évben is.

Dr. András István a Dunaújvárosi Főiskola rektora így vélekedett lapunk kérdésére két koncert között:

- Azt látom, hogy az indulás óta nagyon sokat fejlődött a fesztivál, az idei, a sorrendben hetedik DUDIK az eddigi legjobb, mind színvonalában, mind technikájában, mind fellépőinek névsorában és persze hosszában, hiszen először négynapos. Bennünket úgy hívnak Dunaújvárosi Főiskola, a város nevét viseljük, s eszerint is éljük az életünket. Rengeteg olyan tevékenységet végzünk, ami nem az oktatáshoz, vagy a kutatáshoz kapcsolódnak, hanem a városi léthez, a polgárokkal való jó együttműködéshez. Nyitottak vagyunk bármilyen rendezvényre, mindig hangsúlyozom, hogy befogadó főiskola vagyunk.

A rektor hangsúlyozta, hogy alapvetően a hallgatói önkormányzat szervezése az esemény, de a hátteret campus biztosítja. Ez a fesztivál, amit nagyon szeretünk, nem csak a miénk. Személy szerint nagyon jól érzem magam, szeretem a zenekarokat, a Vad Fruttik az egyik kedvencem, de öröm látni, hogy milyen sok embernek tudtunk kiváló szórakozási lehetőséget biztosítani. Jövőre? Naná, hogy lesz DUDIK!






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!