Hírek

2014.04.04. 14:10

Egyedi kormányablak nyílt Dunaújvárosban

Dunaújváros - Több szempontból is egyedi a dunaújvárosi kormányablak, amelyet péntek délelőtt avattak fel ünnepélyes keretek között.

Körmendi Erzsébet

Az új, okmányirodai funkciókat is ellátó dunaújvárosi kormányablak átadási ünnepségén részt vett dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal vezetője, dr. Galambos Dénes kormánymegbízott, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője, Cserna Gábor polgármester jelenlétében adták át. A helyi integrált kormányzati ügyfélszolgálat az ország legnagyobb, környezetbarát megoldásokkal létrehozott, postai szolgáltatásokat is ellátó, óriási irattárral rendelkező kormányablaka, a régi házasságkötő terem átalakításával jött létre, és a belvárosi revitalizációjának az első kézzelfogható eredménye.

– A mai nap története akkor kezdődött, amikor a kormány a közigazgatás reformját tűzte ki egyik legfőbb céljának: olyan közigazgatásra van szükség, amelyben a polgárok magas szintű, maximálisan ügyfélbarát struktúrában, gyorsan és egyszerűen intézhetik ügyeiket – mondta egyebek mellett dr. Galambos Dénes, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője.

A kormányablakok száma a következő időszakban hazánkban több mint háromszázra bővül. Fejérben februárban avatták a kibővített székesfehérvárit, márciusban a martonvásárit, és tegnap, harmadikként a dunaújvárosit, amely reggel nyolc órától este nyolcig fogadja az ügyfeleket. Galambos Dénes büszkén újságolta: a megyei kormányhivatala kormányablakai a lakosság-ügyfél arány szerint az első három megye között szerepelnek. Megérdemlik tehát a dunaújvárosi járásban élők ezt az új, modern, 390 négyzetméteres kormányablakot, amely tizenhat település, közte négy város 94 ezer polgárának ügyeit hivatott intézni. A kormánymegbízott köszönetet mondott egyebek mellett az elődjének, dr. Dorkota Lajosnak, aki a szakmai előkészítésben, mint kormánymegbízott, jelentős szerepet vállalt és azon volt, hogy a helyi kormányablak határidőre elkészüljön. Az épület átalakítása, modernizálása rekordgyorsasággal, öt hét alatt készült el.

Az építkezés nettó 53,7 millió forintba került, amiből csaknem húszmillió forint uniós pályázati forrás, és további 40 millió forint támogatás jutott a beruházásra a belváros revitalizációs projektje révén, amelynek a kormányablak átadása az első kézzel fogható, már hasznosítható eredménye. Dorkota Lajos – aki kezdetektől bábáskodik a dunaújvárosi kormányablak felett – hangsúlyozta, ritkán adatik meg, hogy amit az ember elkezd, be is tudja fejezni. Érvelt a közigazgatási rendszer átalakítása mellett, elismeréssel szólt a kormányzati és köztisztviselők munkájáról, és megköszönte Galambos Dénesnek, hogy eredményesen teljesítette, amit együtt elkezdtek. Cserna Gábor a beruházásokat hiányolók figyelmébe ajánlotta az új kormányzati ügyintézési helyet, a városháza környékén megvalósuló 1,8 milliárdos fejlesztést, és más, folyamatban lévő projektet.

A polgármester úgy fogalmazott: a kormányablakok a közigazgatás hírnökei, és nekünk méltó, uniós szabályok szerinti, korszerű, gyors ügyintézést biztosító hírnökünk van, amelyhez az épületet – közgyűlési döntés alapján – ingyenesen biztosítja az önkormányzat a járási hivatal részére, és amely Dunaújváros és környéke versenyképességét növeli.Az ünnepélyes szalagátvárás után a vendégek belülről is megnézték az impozáns, és természetesen akadálymentes kormányablakot, annak tágas tereit, ahol az ügyfélpultoknál ügyintézők fogadták az érdeklődőket. Percekkel később ugyanis már konkrét, napi munkával foglalkoztak: az átadási ünnepség után, 11 órától ezen az új helyen intézhették a polgárok például az igazolványuk cseréjét és még tengernyi mást: a kormányablak több mint kétszáz féle ügyintézéssel foglalkozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!