Hírek

2014.02.04. 19:05

Városüzemeltetésre összevontan 1,2 milliárd forintot szánnak

Dunaújváros - A szerdai rendkívüli közgyűlésen az idei költségvetés ötödik ütemét, azaz a végleges verzióját is megtárgyalják a képviselők.

Gallai Péter

Verseny a Fabó Éva Sportuszodában, ami bizony alaposan megérett a felújításra. Az önkormányzat TAO-s pénzből és saját erőből egy két évig tartó, közel nyolcszáz millió forintos beruházásból tervezte megújítani a létesítményt, a DFVE sportklubjával együttműködve. Azonban első körben meghiúsult a pályázat, a következő beadási határideje április 30-a

A 2014-es költségvetés előkészítése az előző évek gyakorlatától eltérően decemberre már több előkészítő szakaszon túljutott. A decemberi közmeghallgatást követően ebben a hónapban megtárgyalták a koncepció negyedik ütemét is. Az előterjesztés tartalmazta a költségvetési koncepció végső kidolgozásának határidejét, februárt.

Az előterjesztésben számszerűsítve szerepelnek a bevételi és kiadási összegek, új tételként került bele az anyagba például a mindkét oldalon szereplő, stadionfejlesztésre kapott hatszázmillió forint. S szintén ott van a bevételek és kiadások között DVCSH Kft-vel peresített beszámítás 438 192 ezer forintos összege.

Ami az érkezési oldalt illeti, az önkormányzat közhatalmi bevételeinél ezek jellemzően helyi adók közel 4,5 milliárd forintos tétel szerepel, ami az előző évi összeg 96,8 százalékát teszi ki. Működési célú bevételekből összesen 7,9 milliárdot várnak. A koncepció ebben a részben megemlíti, hogy az önkormányzati feladatellátás minőségére és az állami finanszírozás elégtelen voltára egyaránt utaló adat, hogy a nevesített feladatok 32,2 százaléka biztosított állami forrásból, a fennmaradó részt az önkormányzat saját terhére biztosítja.

Kiadási oldalon a működési költségek a tervezett adatok szerint 6 milliárd forinttal szerepelnek, ennek közel nyolcvan százaléka kötelező feladat minősítésű. Városüzemeltetésre összevontan 1,2 milliárdos tétel szerepel a költségvetésben. Kulturális, oktatási és ifjúsági feladatok címen a bázist jelentősen meghaladó 300 millió található a tervben, szerkezeti átalakulás miatt. Szociális és gyermekvédelmi feladatok kiadásai minimálisan növekednek, várhatóan 337 milliót használnak fel az önkormányzati költségvetésből, főként segélyezésre. Egészségügyi feladatokra 48,4 milliót szánnak, főként ügyeleti kiadásokra és kisebb részben orvosi praxisok támogatására, azok kiadásaira.

A sport támogatására 544 millió jut, a nemzetiségi ügyekre pedig 12,2 millió. A helyi közösségi közlekedésre előreláthatóan 445 milliót kell fordítani idén.

Ami a végleges számokat illeti: a bevételi főösszeg 10 milliárd 899 309 ezer forint (az előző évhez képest tíz százalékkal több), mellyel szemben a kiadások 13 milliárd 942 859 ezer forintot tesznek ki (az előző évhez képest 18,2 százalékos növekedés). A két összeg különbözete a felhasználásra betervezett pénzmaradvány összegével kerül majd egyensúlyba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!