Hírek

2016.05.01. 16:40

HÍD Egyesület: a térség és a szakterületek legjobbjai fogtak össze közös célért

Dunaújváros - A HÍD Egyesület különleges jelenség, minél távolabbra nézünk Dunaújvárostól, annál inkább.

Pekarek János

Húszéves lett a HÍD Dunaújváros és Környéke Egyesület: meglehetősen ritka, hogy civil szervezet megéri ezt az időt - mondta lapunknak Rohonczi Sándor, az egyesület ügyvivője. A héten meg is ünneplik ezt az évfordulót: úgy érzik, tartoznak ennyivel maguknak és támogatóiknak. Kedden délután öt órakor megkoszorúzzák alapító elnökük, dr. Szabó Ferenc sírját, csütörtökön délután öttől a Városháza C szárnyának emeleti dísztermében Jubileumi Közgyűlést rendeznek.

Rohonczi szerint a HÍD Egyesület különleges jelenség, és minél távolabbról nézünk Dunaújvárostól, annál különlegesebb. Lényege, hogy akik 1995-ben képesek voltak és akartak stratégiáról gondolkodni, egy asztalhoz ültek, és megírták azt a stratégiát! Mégpedig (mennyire elcsépeltnek hangzik ez most, mint szólam - de akkor ez konkrét valóság volt!) párt-hovatartozástól, világnézettől, egyéni érdektől és beállítottságtól függetlenül.

Olyan szakértők segítségével, mint például dr. Rechnitzer János a hazai területfejlesztés meghatározó személyisége. Az alkotók között voltak többek között Horváth István, Almási Zsolt, Illéssy István, Sárközi György, Dr. Dorkota Lajos, Dr. Kálmán András, Balsay István, Pochner László, Schrick István, Dr. Kiss Endre és még sokan mások. Mindannyian támogatták az egyesületet, mint sok más személyiség is. A vasmű és a térség szimbiózisát jelképezte, hogy később az egyesület tiszteletbeli elnöke Dr. Szabó Ferenc, a Vasmű korábbi vezetője, az elnöke pedig Rauf Pál, a térség polgármestereinek rangidőse lett.

Az objektum, amely akár HÍD Egyesület jelképéül is szolgálhatna: a sajnos, mindmáig még csak részben létező M8-as autópálya meghatározó eleme, a Pentele híd

Az egyesület tagjainak érdemeként említi Rohonczi azt is, hogy amikor fontos volt együtt dolgozniuk a célok elérése érdekében, akkor senkinek sem sikerült összeugrasztania a tagságot. Pedig történtek erre kísérletek, hogy csak a híd leendő helyszínével kapcsolatos álvitát említsük... Az egyesület megalakulásakor komoly volt a veszély, hogy Dunaújváros is más, nehéziparra épülő régiókhoz hasonlóan, mély válságba zuhan, de térségünk (nem utolsósorban a HÍD generálta együttműködésének köszönhetően!) ezt megúszta és nyert húsz évet. Megépült az M6 autópálya, a Pentele Híd, már itt van a Hankook, a Hamburger Hungária és más üzemek is, amik enyhítik a foglalkoztatási és gazdasági problémákat. De még nem oldódott meg minden gond.

Rohonczi fontos alapelvként említi, hogy mindig valamiért lobbiztak és soha nem valami ellen. Nem vállalták el, hogy a szekszárdi hidat megfúrják , inkább szövetséget kötöttek az ottaniakkal.

S ami legalább ilyen fontosnak bizonyult: időben vették észre, hogy korszerű felsőoktatás, magas színvonalú szellemi élet nélkül minden siker csak átmeneti lehet.

Rohonczi szerint ennek az egyesületnek ma is lenne feladata.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!