Hírek

2015.10.20. 19:05

Egyetemi szint? A Parlament döntésére vár a Dunaújvárosi Főiskola

Dunaújváros – Minden jel szerint 2016. január 1-jétől Dunaújvárosi Egyetemként folytatja a helyi főiskola. Folytatás – emelt szinten.

Szabó Szabolcs

Mint lapunk hasábjain már többször is olvashatták, minden feltétel adott, hogy élve az új felsőoktatási törvény nyújtotta lehetőségekkel, a jövő év elején már Dunaújvárosi Egyetemként folytassa működését a helyi főiskola. A változásokról és az előzményekről kedden kora délután Cserna Gábor polgármester és dr. András István, a Duna- újvárosi Főiskola rektora tartott sajtótájékoztatót a Városházán. – Büszkék vagyunk arra, hogy a felsőoktatási rendszer átalakítása alatt a Dunaújvárosi Főiskola független maradt. Mindez köszönhető az itt folyó magas színvonalú oktatói és szakmai munkának, valamint, hogy az intézmény az utóbbi években képessé volt rugalmasan reagálni a piac által diktált képzési igényekre – mondta el Cserna Gábor, aki kiemelte, a főiskola közép és hosszú távú törekvéseit a kormány is támogatja, így minden bizonnyal a Parlament is rábólint a tervezett változásokra, azaz jöhet a Dunaújvárosi Egyetem!

A tájékoztatóból kiderült, a múlt héten csütörtökön a város és a főiskola vezetése a fővárosban tárgyalt a felsőoktatásért felelős államtitkárral, Palkovics Lászlóval , aki megelőlegezte, a törvényhozás vélhetően majd megszavazza a Dunaújvárosi Főiskola egyetemmé válását. Januártól alkalmazott tudományok egyetemeként működhet tovább az eddigi Budapesti Gazdasági Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola, és a Nyíregyházi Főiskola, júliustól pedig szintén e kategóriába tartozhat a Kecskeméti Egyetem és az Eszterházyi Károly Egyetem is – többek között ezt tartalmazza az oktatási törvényeket módosító csomag, amelyet a kormany.hu oldalon tettek közzé még szeptember végén.

Dr. András István, a Dunaújvárosi Főiskola rektora a tegnapi tájékoztatón elmondta, az intézmény egyik régi törekvése valósulhat meg az egyetemi kategóriával. Mint kifejtette, a szakmai egyeztetések már lezárultak, az intézmény a törvényben meghatározott feltételrendszernek mindenben megfelel: rendelkezik a törvényben megszabott minősített oktatói létszámmal, kiterjedt és egyre növekvő ipari-vállalati kapcsolatokkal bír, valamint egyre több külföldi hallgató választja a dunaújvárosi felsőoktatási intézményt. Az utóbbi hetek egyeztetéseinek megfelelően a rektor bízik abban, hogy a parlament is érdemesnek tartja a jelenleg mintegy kétezer hallgatóval rendelkező főiskolát az egyetemi cím elnyerésére. Mint a DH-ban már többször is olvashatták, a közeljövőben a DF közös képzést indít majd a MÁV-val, a GYSEV-vel és a Rail Cargo Hungáriával, így vasút- üzemeltetési gépészmérnökök képzése kezdődhet a következő év szeptemberétől duális formában. A cél, hogy hasonló együttműködés alakuljon ki, mint a Győri Egyetem és az Audi, illetve a Kecskeméti Főiskola és a Mercedes között.

Dr. András István külön köszönetet mondott Cserna Gábornak , dr. Galambos Dénesnek, a térség országgyűlési képviselőjének, valamint dr. Dorkota Lajosnak , a város díszpolgárának az egyeztetések során nyújtott segítségért. Cserna Gábor a tájékoztatón kifejtette: a város és a főiskola kapcsolata 2012 előtt nem mindig volt feszültségmentes, ám a jelenlegi rektor vezette menedzsment törekvéseit mindig is támogatta a város, és így lesz ez a jövőben is. Dr. András István elmondta, amennyiben az Országgyűlés is elfogadja a törvénymódosítást, az intézmény vezetése azon lesz, hogy az intézmény az alkalmazott tudományok egyetemeként is sikeresen fejlődjön tovább a következő években.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!