Egyetemünnep a campuson - szabadtéri koncertsorozattal

2016. február 05., 22:39 szerző: Gallai Péter
komment
Dunaújváros - Nagyszabású rendezvénnyel ünnepelte meg pénteken alkalmazott tudományok egyetemévé válását a Dunaújvárosi Főiskola. A szabadtéri koncertsorozat mellett a DUE vezetése ebből az alkalomból fogadást is tartott.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Hatalmas, éjszakába nyúló parti helyszíne volt a campus előtti tér

A pénteki események párhuzamosan két helyszínen kezdődtek: míg a campus előtti parkban a Twentees zenekar koncertjével rajtolt el az össznépi buli, addig az ünnepi fogadáson az egyetem vezetőin kívül Cserna Gábor polgármester és dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő mondott beszédet az egyetemmé válás alkalmából, valamint felszólalt dr. Solti Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az intézményirányítási és finanszírozási rendszer kialakításáért felelős miniszteri biztosa is. A vendégek között köszöntötték dr. Dorkota Lajost, a MEKH elnökét, L. Simon László államtitkárt, a MÁV elnök-vezérigazgatóját, Dávid Ilonát, a partnerek - többek között a GYESEV, az ISD Dunaferr Zrt., a Hankook, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. - vezetőit, képviselőit, a térség polgármestereit, az oktatási intézmények igazgatóit és a Dunaújvárosi Főiskola korábbi vezetőit, munkatársait.

Dr. Solti Péter köszöntőjében kiemelte, amikor másfél éve elkezdődött a felsőoktatás átrendezése, akkor a főiskola megérezte, megértette, milyen irányban kell a fejlődést beindítani. - Azzal, hogy egyetem lett az intézmény, más mércével mérünk, a hazai egyetemekkel kell versenyezni és nemzetközi szinten is másként kell mérni a teljesítményt. Ismerve a vezetés és az oktatók eddigi munkáját, bízom benne, ez a lelkesedés változatlanul töretlen lesz, hiszen a sikerességet ezen az úton és módon tudják fenntartani.

Cserna Gábor polgármester azzal kezdte, a település büszke erre a napra: - Dr. Dorkota Lajossal nagyon sokat dolgoztunk korábban azért, hogy a főiskola, a régió meghatározó szellemi központja önállóvá váljon. Nagyon sokat kellett azért is tenni, hogy az is maradhasson. Az elmúlt években a DF megtette azokat a sikeres lépéseket, amelyek után egyetemmé válhatott.

A polgármester - aki az önkormányzat részéről további támogatását is hangsúlyozta - hozzátette, a városnak elvárásai is vannak az egyetemmel szemben. Az, hogy a mindennapi oktatási és kutatási tevékenység mellett megkérdőjelezhetetlen szerepet töltsön be a régió fejlődésében. Dr. Galambos Dénes azt emelte ki, Dunaújváros életének legújabb kori sikertörténete az egyetemmé válás, amelyben az egykori főiskola vezetése elévülhetetlen érdemeket szerzett. - Az alkalmazott tudományok egyetemévé válás nem előzmény nélküli. A főiskola jól lépett a partnerek felé is, és sikerült kialakítani a tényleges duális képzést.

Mészáros Virág, a DUE kancellárja arról beszélt: korábban, amikor nehéz helyzetben volt a főiskola, olyan hatékonyságnövelő intézkedéseket tett a vezetőség, amelyeknek ma sokat köszönhetünk. - Lehetőséget kaptunk arra, hogy bebizonyítsuk életképességünket, melyet szakmai téren annyi minden igazolt. Ezekben az embert próbáló időkben támogatóink, partnereink, kollégáink velünk voltak. Az építkezés egyszer véget ér, ezért a jövőben mi ültetni szeretnénk, mert az örökre szól!

Dr. András István rektor szerint ez a siker közös, s igyekeznek a teher alatt kellő szerénységgel és ambícióval tovább dolgozni. Majd bemutatta, honnan indult az intézmény, befejezve azzal, ma először adnak át egyetemi diplomákat.

Az ünnepség hivatalos része után dr. Dorkota Lajos mondott pezsgős pohárköszöntőt, méltatva az intézményt, amelyet a jövőben továbbra is támogatni fog.

(A koncertekről később számolunk majd be).

Gallai Péter

2016. február 05., 22:39 szerző: Gallai Péter

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...