Hírek

2016.10.20. 16:07

Ehhez az óvodához tulajdonképpen az égvilágon semmi köze sincs, mégis itt vette át gyémántdiplomáját

Dunaújváros - Gulyás Ferencné hatvan évvel ezelőtt kapta meg óvónői diplomáját. Ami már gyémánt diploma.

Pekarek János

Egészen páratlan kis ünnepségnek lehettünk szem- és fültanúi csütörtökön délelőtt a Dunaújvárosi Óvoda Béke városrészi, Napsugár tagóvodájában. Ilyet rajtunk és résztvevőkön kívül senki nem láthatott még!

Mert igaz: olyan már volt, hogy átadtak idős, érdemdús pedagógusoknak arany, sőt, gyémántdiplomát is. Az arany diploma az okirat megszerzésétől számított ötven év múlva adható, a gyémánt diplomához legalább hatvan év szükségeltetik. Ilyen ünnepségeken már jártunk.

Talán olyanon is, ami nagyobb szabású volt a Napsugár tagóvodában rendezettnél. Bár rögtön hozzátesszük: nyilván a nagy ünneplés olyan szívhez szóló volt, mint némely kisebb - de azért az ünnep átélése nem az ünnepség mértékén múlik.

Azonban az olyan ünneplés, ahol az ünneplők soha semmilyen szakmai szakmai viszonyban nem álltak az ünnepelttel, egyszerűen csak („csak"?) szomszédok, mégpedig a szó szoros értelmében - nos, ilyen rendezvénnyel aligha találkozott eddig bárki!

Gyémánt diploma bársonytokban, virág, és egy igazi pedagógus Fotó: Zsedrovits Enikő

Gulyás Ferencné Balogh Ilona Nyírbátorban született, ott is végezte el az óvónőképzőt, amelyben 1956. június 13-án vette át diplomáját.

Ez a tizenharmadika csak a babona szerint szerencsétlen szám: valójában igen szerencsés pályafutás kezdetét jelentette. Ilonka néni ugyanis a képzőből egy sajóbábonyi óvodába került (nem ő kereste: akkoriban úgy vezényelték az embereket munkahelyükre) és ez az óvoda egész hosszú életében az első és egyetlen munkahelye lett!

Dunaújvárosba már nyugdíjasként, 1993-ban került: itt pedagógus ugyanis a lánya, Venczelné Gulyás Edit, az Arany János Általános Iskolában. Aki gyakorlatilag abban a sajóbábonyi óvodában nőtt fel, ott szerette meg a meséket édesanyja szenvedélyes előadásában annyira, hogy maga is írt egy mesekönyvet kisdiákoknak.

Ilonka néninek tehát a dunaújvárosi Napsugár tagóvodához az égvilágon semmi köze nincs. Mégsem véletlen, hogy éppen itt vehette át gyémántdiplomáját.

Ott lakik ugyanis az óvoda szomszédságában, a Fáklya utca 6-ban. Majdhogynem falszomszédok. Hát persze, hogy mihamar összebarátkoztak az ottani óvónőkkel - olyannyira, hogy mindmáig szinte minden nap találkoznak, beszélgetnek, eszmét és tapasztalatot, könyveket cserélnek. Az óvoda közössége még a csütörtöki kis ünnepséget is úgy szervezte meg, mintha Ilonka néni közülük való lenne!

De hiszen az is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!