Hírek

2015.08.25. 17:05

Éjszakai Átszálló: végállomás

A szépemlékű Garázsfesztivál után egy újabb, évtizedes tradícióval bíró kortárs művészeti és alternatív zenei fesztivállal lett szegényebb a helyi kulturális élet. A szervezőcsapat sajnos tartotta magát tavalyi bejelentéséhez: idén nem jelentkezik az Éjszakai Átszálló.

Szabó Szabolcs

Kereken egy éve, 2014. augusztus 26-án indult jelen állás szerint az utolsó Éjszakai Átszálló, Csakoda címmel jelentkező, öt napon át tartó kortárs művészeti fesztiválja. Az első Éjszakai Átszálló szerelvénye pedig 12 évvel ezelőtt, 2003 augusztusának 26. napján gördült ki a Kortárs Művészeti Intézet peronjára.

Egy szál gitárral. Szekeres András, a Junkies frontembere az Éjszakai Átszálló 2013-as rendezvényén lépett fel a KMI-ben

A bő egy évtized alatt országos hírnevet szerzett instant kulturális adagokat azaz egyszeri alkalommal látható és látogatható kiállításokat, performanszokat és művészeti projekteket kínáló fesztivál a 2010-es évek elején pár évig szünetelt, vagy csak csökkentett járatszámmal üzemelt, ám az utóbbi három kiadás már az Éjszakai Átszálló egykori sikereit idézte. A finanszírozási problémák szinte mindvégig elkísérték a fesztivál, ezért is volt meglepő, hogy a tavalyi Átszállón rendezvény ötletgazda alapítója és egyben főszervezője Fehérvári Tamás bejelentette: nincs tovább! A döntés után egy évvel ültünk le beszélgetni a miértekről és az esetleges folytatásról.

- Az Átszálló mindig is egy alacsony költségvetésű rendezvény volt, bár voltak arany évek , amikor önálló sorként szerepelhettünk a KMI költségvetésében. A szervezőcsapat magja: Sipiczki Janka, Farkas Gábor, Csákvári Csaba főként megélhetési feladványok miatt szétszóródott, így már önkéntes alapon sem tudták/tudják vállalni azt a több hónapos munkát, ami egy ilyen programsorozat összerakásához, lebonyolításához kell. Egy kortárs művészeti fesztivál is akkor működik és életképes, ha valós igényekre épít és évről évre újabb szereplőket von be, építkezik. Az Átszálló is bejárta ezt az utat. Tizenkét éve azzal a küldetéssel indultunk, hogy hozzuk be a házba és neveljük ki a Kortárs Művészeti Intézet közönségének utánpótlását. Ez részben sikerült is, véleményem szerint minőségi zenei és művészeti eseményekkel. Olyan fiatal alkotók és zenészek mutatkozhattak be itt Dunaújvárosban, akik később szép karriert futottak be, emellett helyi alkotók, zenekarok sokasága is gazdagította a mindenkori programot. Az érem másik oldala, hogy az utóbbi években talán újra kellett volna gondolnunk az Átszállót, kijelölni pontosan merre is akarunk haladni, kiket akarunk megszólítani e rendezvénnyel. Nem titok, idén is szóba került, hogy szervezünk egy hasonló, ám rövidebb rendezvényt. Az anyagi források és az idő hiánya azonban megoldotta ezt a kérdést - mondta el Fehérvári, akit az esetleges jövőről is kérdeztünk.

Fehérvári Tamás az Éjszakai Átszálló alapító-ötletgazdája Páhi Péter Kiegészítők című alkotásával

- A mostani keretek között nem látom esélyét, hogy régi formában újra induljunk az Átszállóval, azonban egy új koncepcióval és célokkal felvértezett kreatív és nyitott kortárs művészeti fesztiválnak mindenképpen lenne hely a város kulturális életében. Az Éjszakai Átszálló honlapját jó lenne megtartani és a közeljövőben elkészíteni egy kiadványt - akár nyomtatott, akár elektronikus formában - , amely feldolgozza a mögöttünk hagyott emlékezetes átszállásokat.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!