Hírek

2013.07.24. 17:54

Ejtőernyősök megemlékezése

Baracs-Kisapostag – Szerény, szép kopjafa áll a sportrepülőtér eldugott szegletében – két ejtőernyősre emlékeztetve.

Pekarek János

Viszonylagos jó hír két régi, halálos végű repülőtéri szerencsétlenségre emlékezve, hogy a baracs-kisapostagi sportreptér a legbiztonságosabb az országban a baleseti statisztikák szerint. Ez viszont már nem változtat a tényen: Görbicz Károly és Hamvai Gábor ejtőernyősök 1976-ban, illetve 1986-ban itt veszítették életüket ejtőernyős ugrás közben. Emlékükre kopjafát állítottak a repülőtéren 2010-ben a sporttársak – akik közül többnek személyes ismerőse volt a két fiatalember. Szerdán pedig újfent megkoszorúzták az emlékművet az emlékezők – a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége nevében is. Úgy, ahogyan illik: emlékugrással egybekötve.

Emlékugrást rendeztek július 24-én, szerdán a baracs-kisapostagi repülőtéren két, évtizedekkel itt elhunyt ejtőernyős sportoló halálának évfordulója alkalmából. Görbicz Károly bakonycsernyei ejtőernyős oktató 1976. július 15-én vesztette életét ugrás közben. Fő ejtőernyőjének zsinórzata ugrás közben a lábára tekeredett, s mire sikerült megszabadulnia tőle, már nem maradt elég ideje a mentőernyő kellő kinyitásához.

Tíz évvel később, 1986. július 26-án Hamvai Gábor alsóörsi ejtőernyős újonc gyakorló ugrás közben zuhant a Dunába, s hunyt el. Holttestét két héttel később, Dunaföldvárnál találták meg. Emlékükre a sporttársak 2010-ben kopjafát állítottak a repülőtéren. Idén négy veterán ejtőernyős emlékugrást is szervezett a koszorúzás idejére. Kiss György, Selymes László, Palló József és Préházi Sándor egy Cessna 182-ből végzett késleltetett ugrást 1200 méteres magasságból az emlékműhöz. A kopjafát az évforduló alkalmából egy repülős, Gyöngyösi László újította fel, festette le, és látta el nemzetiszínű szalaggal. Az ugrást a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége és a dunaújvárosi veterán ejtőernyősök szervezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!