Hírek

2013.09.25. 17:40

Megbeszélték a fontos tudnivalókat és a tapasztalatokat

Vendéglátóként Dunaújváros kalauzolta a Megyei Jogú Városok Kollégiumának kétnapos konferenciján résztvevőket.

Körmendi Erzsébet

A nagyvárosok címzetes főjegyzői és jegyzői az érintett szaktárcák államtitkárai, illetve a szakmai intézmények vezetői tanácskoztak a az elmúlt napokban – a vendéglátó Dunaújváros volt. A sajtótájékoztatón dr. Szekeres Antal Debrecen jegyzője, a kollégium elnöke megköszönte dr. Kukorelli Sándornak, városunk jegyzőjének, hogy megismerhették a környéket. 

Az egymás iránti érdeklődés, a tapasztalatcsere az egyik oka annak, hogy a megyei jogú városok szakmai kollégiuma minden évben más helyszínen ülésezik. A gondokról is szó. Egyes megyeszékhelyeknél ugyanis már most látszik, hogy problémák lehetnek az éves adóbevétellel, a tényleges számok jóval alatta maradnak a tervezettnek. A probléma abból eredhet, hogy több településen a múlt év kiugróan jól alakult, ám a 2012. éves iparűzési adó bevallások alapján ez már korántsem mondható el.

 

A jegyzők érdeklődéssel hallgatták dr. Pálffy Ilona előadását a választási törvény változásairól. Az előtérben dr. Kukorelli Sándor, Dunaújváros jegyzője (Fotó: Ónodi Zoltán)


A számok azt mutatják, hogy nőttek a visszautalandó előlegek, és csökkentek az idei adóelőleg előírások. A fentiek miatt az ülésnapok tárgyalandó pontjai közzé beiktatták a résztvevők az adókat is, beszéltek a Megyei Jogú Városokban alkalmazott helyi adók összetételéről és az adómértékek, kedvezmények szerepéről.

Korsós László, Eger irodavezetője, a szövetség Adóhatósági Vezetők Kollégium elnöke elmondta a sajtótájékoztatón: az önkormányzatoknak mindenképpen saját bevételre kell törekedniük – amelynek több mint kétharmada adó –, mert jövőre már ezekből kell fenntartania magát. Megtudhattuk továbbá, hogy az ügyfelek minél hatékonyabb kiszolgálása érdekében az elektronikus ügyintézést szeretnél minél jobban kiterjeszteni, megújítani az informatikai rendszert és összehangolni a munkát.

Dr. Szekeres Antal (kis képen) a kollégium elnöke összegezte a két ülésnapot

 


A választások lebonyolításához szükséges megfelelő minőségű informatikai hálózat és hozzáférés nem biztosított a polgármesteri hivatalokban, mert az eszközpark egy része átkerült a járásokhoz. A megmaradt infrastruktúrát nem tudják használni sem a választások előkészítésekor, sem a szavazáskori adatok feldolgozásánál. Egyebek mellett erről, a jogszabályváltozásokról és a jövő évi választások tudnivalókról konzultált a jegyzőkkel dr. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke, majd tájékoztatta a média képviselőit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!