Hírek

2016.04.18. 18:30

Éles helyzetben a katasztrófavédelem vigyáz ránk

Dunaújváros - A vasárnapi, szegedi hulladéktűz, vagy a korábbi debreceni kollégiumi tűzeset sokakban felveti a kérdést, vajon biztonságban vagyunk-e, mi történne, ha Dunaújvárosban állna elő hasonló helyzet.

Balla Tibor

Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, a szegedi ipari parkban ledarált kommunális hulladék kapott lángra, ami nagy mennyiségben gumit is tartalmazott, amiről lepereg a víz. Gondot okozhat az égő hulladék mennyisége is, hiszen a tűzoltók csak a felületen tudják a lángokat megfékezni, de a hulladék akár több méter mélyen is be tud izzani , ezért munkagépekkel szét kell teríteni, csak azután lehet oltani. Ezért tart ilyen sokáig az ilyen tüzek oltása. Tudomása szerint Dunaújvárosban konkrét veszélyes gócpont nincs.

A dunaújvárosi  tűzoltóknak a Papírgyári úton akadt már dolguk a szegedihez hasonló nehézséggel (Fotó: Ady Géza)

A szóvivő elmondta, a kollégiumi tűz miatt nem sűrítik az ellenőrzéseket, mert a közösségi épületeknél, mint a kórházak, iskolák, közintézmények, rendszeresek az ellenőrzések, hogy ne is tudjon kialakulni olyan állapot, ami veszélyeztetné az állampolgárok testi épségét. A katasztrófavédelem hatósági szervezeti egységei ellenőrzési terv alapján dolgoznak, de ha tudomásukra jut veszélyeztető tényező, soron kívüli ellenőrzéseket is tarthatnak.

Az alezredes kijelentette, a tűzvédelmi riadó gyakoroltatása minden intézmény kötelessége évente. Több tűzriadó-gyakorlatnál a katasztrófavédelem munkatársai is jelen szoktak lenni. Előfordul, hogy az iskola tűzriadó gyakorlatát összekapcsolják a tűzoltó gyakorlattal is.

Ha a saját erő kevésnek bizonyulna egy tűzesetnél, akkor segítségre is számíthatnak. A PAJZS bevetésirányítást támogató rendszer a megyéből, de akár az egész országból irányítaná ide a lánglovagokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!