Hírek

2015.08.14. 15:51

Édes és sós kelt tészták a 15. receptkönyvünkben

Dunaújváros - Ahány ház, annyi pogácsa, és beszélnünk kell még a kakaós csigáról, az elronthatatlan pitéről... Olvasóink receptjei alapján.

Körmendi Erzsébet

Múlt héten jelent meg a PLT 15. szakácskönyve, amely olvasóink legjobb, hagyományos vagy éppen különleges édes és sós kelt tészta receptjeit szedi csokorba. A Dunaújvárosi Hírlap kötelékéből hat recept került be a Kelt tészták könyvébe. Domonyik Józsefné, Rabi Lajosné, Sebestyén Jánosné, Szabó Józsefné, Talpai Tiborné és Virág Kata ajánlja a családjában közkedvelt, bevált étkeket. Tudták például, hogy a takart langalló káposztalevelek között sütött lángost jelent, íze valami fantasztikus. Ennek elkészítésének módját a dunaújvárosi Domonyikné Ica teszi közkincsé. Virág Kata azt példázza, hogy a glutén érzékenyeknek sem kell mindenről lemondani, tapasztalatból ajánlja sorstársainak a töltött kenyércipót.

Várkonyi Zsolt, a DH lapigazgató főszerkesztője egy tiszteletpéldánnyal köszönte meg a receptbeküldőknek, hogy hozzájárultak a Kelt tészták könyve megjelenéséhez.

Várkonyi Zsolt, Körmendi Erzsébet, Rabi Lajosné, Domonyik Józsefné, Virág Kata, Szabó József és feleség, Talpai Tiborné, Sebestyén Jánosné
Fotó: Ady Géza

Receptbeküldőinkkel beszélgetve sok kelt tésztás fortélyra fény derült, megtudtuk például, hogy a legtöbben a nagyitól ellesett módszerekkel dolgoznak a konyhában. Virág Kata is közéjük tartozik, bár a fiatal hölgy a glutén-érzékenységéhez kénytelen alkalmazkodni a sütéskor. Ami nem könnyű, hiszen ezek a speciális lisztek nehezen kelnek meg. Sebestyén Jánosné Marcsi is csatlakozik a témához, tapasztalatból mondja, nagy figyelmet igényel ez a fajta tészta, mert 1500 forintos lisztből nem mindegy, ha a kukába kerül. Rabi Lajosné Marika a földvári félfogó lisztre és a kacsazsírra esküszik, utóbbiból a saját készítésűre, mert szerinte attól lesz nagyon finom a kelt tészta. Domonyik Józsefné Ica sajnálja, hogy az anyukák ma már inkább az interneten keresik a recepteket. Az ő idejében még nem ültek a net előtt, inkább a nagyival együtt töltötték az időt a konyhában, ellesték a módszereket. Receptkönyveseink ajánlják a mai anyukáknak is, hogy adjanak egy darab tésztát a gyereknek, had gyúrja, formázza. Nagy élmény lesz neki, amikor a saját pogácsája kisül... Szabó Józsefné Magdi a cukorral bánik csínján, Talpai Tiborné Piroska pedig a reformkonyhán tanult savanyú káposztás kenyér receptjét osztja meg velünk.

A recepteket beküldőink közötti rögtönzött közvéleménykutatás alapján a családok kedvenc kelttésztája címet a kakaós csigának ítélhetnénk oda, de a pogácsák, a pogácsák, a töltött kenyér, a virslis bukta is az élmezőnyben van. Pizzákról kevés szó esett, nem véletlenül: az már az  unokák asztala, ők visznek belőle kóstolót a mamának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!