Hírek

2013.11.22. 20:30

Életadó mozdulat - A véradókat köszöntötték

A véradók napja alkalmából pénteken az iparkamara székházában köszöntötték a sokszoros véradókat, illetve a területi szervezőket. Az ezen a téren végzett segítő munkájáért a Dunaújvárosi Hírlap is elismerésben részesült.

Gallai Péter

A Magyar Vöröskereszt javaslatára 1988 november 27-től minden évben ekkor tartják a véradók napját. Ennek alkalmából pénteken Dunaújvárosban tartottak ünnepséget, amelyen az önzetlen segítők mellett a véradás szervezőit is köszöntötték és jutalmazták. Az eseményen többek között jelen volt dr. Fábián Károly, a Vöröskereszt megyei és dr. Bozsits Attila városi elnöke, dr. Barna T. Katalin, a kórház vérellátójának osztályvezető főorvosa, Szabóné Sáfár Ilona, a kórház ápolási igazgatója.

A megyei elnök köszöntőjében kiemelte: most azok előtt tisztelegnek, akik áldozatot hoznak azért, hogy embertársaikon segíthessenek. Majd rövid történeti áttekintés után elmondta: évente félmillió egység vérre van szükség az országban.

– Most fejezzük ki önöknek megbecsülésünket, ez a nap az emberség, a szolidaritás és az önzetlenség ünnepe – tette hozzá.

Feth Katalin területi vezető köszönti Barna Józsefet, akik száztizenhétszer adott eddig vért (Fotó: Ónodi Zoltán)

Dr. Barna T. Katalin a legmelegebb szívvel fogadta a megjelenteket, akiket Boros György, Véradók című versével köszöntött: „Istenként dönthetsz élet és halál felett... Add kezed, s véredből ossz meg egy keveset, pazar ajándékot nyújtasz át: egy életet.”

Szabóné Sáfár Ilona a betegek háláját is tolmácsolta a megjelenteknek, akik közül volt aki így emlékezett a véradókra: „Először édesanyámtól kaptam életet, most pedig egy ismeretlen embertől...”

A köszöntők után a rácalmási művelődési központ jazzbalett csoportja adott műsort, majd ének előadások következtek. A folytatásban a sokszoros véradók és a szervezők vehették át elismeréseiket, majd fogadással zárult az est.

(A díjazottak névsorát később közöljük).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!