Hírek

2014.11.23. 20:45

Véradókat köszöntöttek

A Vöröskereszt által szervezett ünnepségen köszöntötték a helyben aktív véradókat a Dunaújvárosi Főiskolán.

Szabó Szabolcs

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében. A biztonságos hazai vérellátáshoz évente mintegy 420-430 ezer egységnyi vérre van szükség. Mindez azt jelenti, hogy évente közel félmillió önkéntes nyújtja karját véradásra.

A Magyar Vöröskeresztnek így naponta közel másfélezer véradót kell toboroznia országszerte szervezett véradásaira, hogy a szükséges vérkészletek folyamatosan, egyenletes ütemezésben rendelkezésre álljanak.

Magyar Vöröskereszt VII. Kongresszusa (1987. decemberében) határozott úgy, hogy november 27-e legyen a vér-adók napja, és adjon ismétlődő lehetőséget a véradók társadalmi megbecsülésének intézményes kifejezésére. A Magyar Vöröskereszt jóvoltából ez az a nap az évben, amikor a társadalom minden felelős tagja legalább néhány percre, legalább egy gondolat erejéig köszönetét és tiszteletét fejezi ki a véradóknak.

A helyben aktív véradókat a múlt héten pénteken este köszöntötték a Dunaújvárosi Főiskola főépületében tartott ünnepségen. Az Országos Vérellátó Szolgálat képviseletében dr. Kalász László köszöntötte a véradókat. A szakember elmondta, a szervezett önkéntes véradás nélkül elképzelhetetlen lenne a hazai egészségügy működése. A szakember felszólalásában külön köszöntötte Barna Józsefet, aki rekorderként már 117 alkalommal adott vért. Az ünnepségen remek műsorral szórakoztatta a közönséget a számos országos és nemzetközi díjjal is jutalmazott Petőfi Sándor Általános Iskola és a Gárdonyi Géza tagiskola tánccsapata. A műsor végén kis ajándékkal is kedveskedtek a megjelent véradóknak.

A Vöröskereszt képviselő az évértékelőn elmondták, hogy a jövőben továbbra is számítanak az önkéntes véradók aktivitására, hiszen az általuk adott vér felbecsülhetetlen értékkel bír a betegek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!