Hírek

2017.02.02. 19:35

Nagyon kevésen múlt, hogy nem tragédiával végződtek az esetek

Kulcs - Két napon belül két embert is megmentettek a rendőrök a kihűléstől a településen. Ám mindez nem járt volna sikerrel a szomszédok segítsége nélkül.

Gallai Péter

A múlt héten hétfőn még napközben is repkedtek a dermesztő mínuszok, amikor Fridrich Tamás törzsőrmester, kulcsi, valamint Fridrich Ferenc törzszászlós, rácalmási körzeti megbízott együtt teljesített szolgálatot. Előbbi telefonjára érkezett a bejelentés, hogy Kulcson, a Sőtér sétány egyik házából ömlik kifelé a víz. Mire a páros a helyszínre ért, a szomszédok már várták őket, az adatgyűjtés során azt az információt kapták, hogy a tulajdonos nincs otthon, és nem is láttak semmi mozgást.

Az épület emeletéről tényleg mint valami vízesés, zuhogott lefelé a víz, s folyt ki a lefagyott utcára - mesélték a fiúk szerdán, amikor közösen a helyszínre mentünk. Ezt követően a kerítéskaput leemelve, ami nem volt olyan egyszerű, jutottak be az udvarba, s próbáltak utánajárni, mi történhetett. Értesítették a polgármestert is, aki felvette a kapcsolatot a vízszolgáltatóval, eközben gyorsan felmentek az emeletre, ahol újabb, nem várt problémával találkoztak.

Fridrich Tamás (balra) kulcsi és Fridrich Ferenc rácalmási körzeti megbízott úgy jutott be az egyik ingatlanba, hogy leemelték a kaput

Miután Fridrich Ferenc lámpájával bevilágított az ajtón, azt látták, hogy áll minden a vízben, a sarokban lévő villanyrezsó vezetéke is:

- Miután az ajtóban volt a kulcs, benyitottunk, s akkor vettük észre, hogy a szoba sarkában lévő ágyban mozdulatlanul fekszik egy ember. Tamás hiába szólongatta, nem felelt, semmire nem reagált, gyorsan értesítettük a központot, hogy küldjenek mentőt. Testvérem már lépett volna be, amikor szóltam neki, álljon meg, nehogy áramütést szenvedjen. Miután egy szakember segítségével lekapcsoltuk a hálózatot, biztonságban be lehetett menni. Tamás közelre érve vette észre, hogy a kihűlt férfi még él, mert a szemeivel pislogott. A mentők kórházba szállították, s a legfontosabb, hogy túlélte.

A rácalmási körzeti megbízott hangsúlyozta, ebből az esetből is látszik, mennyire fontosak az állampolgári bejelentések, ami ebben a kulcsi esetben egy szimpla csőtörésről szólt, de végül életmentés lett belőle.

Az életmentő rendőrök, Fridrich Ferenc (balra) rácalmási, valamint Fridrich Tamás kulcsi körzeti megbízott tegnap az idősek sérelmére elkövetett bűncselekményekről tartott előadást. Mellettük Jobb Gyula, Kulcs polgármestere
Fotó: Zsedrovits Enikő

Fridrich Tamás kulcsi kmb-s hozzátette: - Mi is mindenütt hirdetjük a SZEM (Szomszédok Egymásért Mozgalom) fontosságát és hasznosságát, ami ebben az esetben is példásan bizonyítja ezt. Mi csak a munkánkat végeztük, a történetben a legfőbb érdem a szomszédé, hogy telefonált, nem ment el szó nélkül a látottak mellett. Hiszen ki tudja, mikor jártunk volna arra, és lehet, akkor már késő...

Azonban itt nem értek véget a történtek, ugyanis másnap az éjszakai szolgálat során Fridrich Tamást egy hasonló esetről értesítették, pár száz méterre az előző helyszíntől, ezúttal a Deák Ferenc utcából. Itt azt jelezte a bejelentő, hogy a szomszédja a saját udvarában fekszik a kemény mínuszokban. Életjeleket ad, de felkelni nem tud.

- Amikor kiértem, láttam, mi a helyzet, ezért mindenképpen be kellett jutnom az ingatlanba. Kiderült, hogy az idős férfi mozgássérült, megcsúszott a lépcsőn, úgy esett el. Ugyan fia otthon volt, de ő is mozgássérült, ezért nem tudott segíteni neki. Így jó fél órán keresztül feküdt a fagyos földön, amikor szerencséjére megérkezett a szomszéd. A mentők ezúttal is megállapították a kihűlést, de ő is túlélte - mesélte Tamás, aki nagyon fontosnak tartotta elmondani, hihetetlen jó érzéssel tölti el, hogy arról beszélhet nekünk: két nap alatt két ember életét sikerült megmenteni. Ám nagyon kevésen múlt, hogy nem tragédiával végződött a két történet.

Mindkét rendőr hisz abban, hogy az is közrejátszott a pozitív végkifejletben, hogy mindenütt hirdetik ezt az állampolgári hozzáállást, a segítőkészséget, az odafigyelést. A fiúk - vagy ahogyan a településeken viccesen hívják őket, a seriffek - azt mondják, egy-egy ilyen eset után másnap sokkal nagyobb motivációval mennek dolgozni. A két kmb-s egyébként nagyon jól együtt tud dolgozni, szerintük nincs még az országban másik olyan két, szomszédos település, ahol egy testvérpár teljesít szolgálatot.

Szerdán délután szintén ők ketten tartottak előadást Kulcson a Faluházban, a téma az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzése volt. Ám a fiúk nem hagyták ki a két, életmentéssel végződött esetet sem. Egyrészt például, másrészt tanulságul, hiszen sosem lehet tudni, ma ki szorulhat a szomszédja, a falubelije segítségére.

SZERINTEM

Az utóbbi hetek szibériai időjárása alatt saját bőrünkön tapasztalhattuk meg, mennyire lehet fázni több réteg ruha, sál, sapka és kesztyű ellenére, akár csak egy kis időt is eltöltve a metsző szélben. S milyen jó lefagyott végtagjainkat megmelengetni a meleg szobában. Ám elég egy rossz mozdulat, egy nem várt rosszullét, hogy padlóra, azaz egészen pontosan a földre kerüljünk - akár a szabad ég alatt, akár a saját otthonunkban. S ilyenkor, ha nincs, aki segítsen, aki felemeljen, aki meleget adjon, nagy baj lehet. Ilyenkor jó, hogy a hideg nem fagyasztja meg mindenki szívét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!