Hírek

2016.05.04. 17:50

Életet mentett a körzeti megbízott - Napok óta nem evett, nem ivott a magatehetetlen idős férfi

Kulcs - Az idős emberek rémálma vált valóra a napokban Kulcson. Az elhagyatott, hétvégi házas övezetben egy hetvenöt éves bácsi magatehetetlenül feküdt az ágyban, és nem volt kitől segítséget kérjen. A történet mégis jó véget ért.

Balla Tibor

Köszönhetően a szomszéd, a polgárőrség és a rendőrség, majd a mentők gyors reakciójának. Az utolsó pillanatban mentették meg a bácsi életét.

Fridrich Tamás címzetes rendőr törzsőrmester kedden délután kapta a hívást a polgárőrség elnökétől, hogy Csáki László, a szomszéd jelezte, már csütörtök óta nem látta a férfit, pedig az életvitelszerűen él az elhagyott, hétvégi házas környéken. Rögtön a helyszínre sietett Kinter Gyulával, a Kulcsi Polgárőr Egyesület elnökével. Meghallgatta a szomszéd elbeszélését, majd a kerítéshez sietett, ami le volt lakatolva.

A kapu ugyan le volt zárva, de a lakat befelé volt fordítva. Ebből arra következtetett, hogy valószínűleg nem csak pár napra elutazott a tulajdonos, hanem elképzelhető, hogy nagyobb baj is van. Hangosan szólítgatta a bácsit, majd mikor nem érkezett válasz, átmászott a kerítésen, a szolgálati nadrág ma is viseli a szakadás nyomát.

Fridrich Tamás címzetes rendőr törzsőrmester mutatja, hol kellett átmásznia a kerítésen (Fotó: Zsedrovits Enikő)

Ahogy közelített a bejárati ajtóhoz, meghallotta, hogy szól a rádió. Ismét hangosan szólongatta a bácsit, de most sem érkezett válasz, ezért benyitott a házba. A szobába lépve látta, hogy az idős férfi az ágyban fekszik ugyan, de eszméleténél van. Faggatásra elmondta, hogy csütörtök óta nem tudott felkelni az ágyból, mert nem tudja használni a lábát. Megpróbált kimászni, de nem tudott. Elmondta, hogy csütörtök óta nem tudott sem ételt, sem italt magához venni. Mint kiderült, telefonja sincs az egyedül élő idős embernek. A körzeti megbízott azonnal hívta a rohammentőket, majd megitatták, és szóval tartották a bácsit.

Ekkor mondta el, hogy mivel ilyen régen nem tudott sem enni, sem inni, már várta a halált. A mentők hamar kiérkeztek, és stabilizálták az állapotát, amire szükség is volt, mert a testhőmérséklete már kezdett csökkenni. Végül súlyos, de stabil állapotban szállították a kórházba.

Fridrich Tamás törzsőrmester köszönetét fejezte ki a szomszédnak közreműködéséért, hogy figyelt a másikra. Körzeti megbízottként rendszeresen hangsúlyozza a helyi újságban is, hogy mennyire fontos a Szomszédok Egymásért Mozgalom, hogy a szomszédok figyelnek egymásra, jelzik a problémájukat. Ebben az esetben is a szomszéd, Csáki László, valamint a polgárőrség és a rendőrség gyors reakciójának köszönhetően mentettek meg egy életet Kulcs elhagyatott hétvégi házas övezetében.

Fridrich Tamás fontosnak tartotta elmondani, rendőrként ezek az esetek azok, amelyek a szürke hétköznapokat viszik előre az életében, hiszen ilyenkor nem csak az a kép él az emberekben, hogy a rendőr csak büntet. Mint mondta: különösen jó érzés, ha életmentésben tud segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!