Hírek

2016.07.06. 18:20

Életet mentettek a tűzoltók

Dunaújváros - A létesítményi tűzoltók gyorsan és szakszerűen jártak el: a szakembert is elismerésre késztették!

Pekarek János

A papírgyári létesítményi tűzoltók, akik a VÉD-SZ Kft-ben dolgoznak, kedden megmentették egy bolgár kamionsofőr életét!

Nem tűzből vagy közlekedési balesetből mentették ki, hanem egy sokkal összetettebb helyzetből: a sofőr, mint utóbb kiderült, szívinfarktust kapott.

A létesítményi tűzoltók esetleírása szerint délelőtt háromnegyed tizenkettőkor érkezett a megkeresés hozzájuk arról, hogy a Hamburger Hungária készáru raktárának területén rosszul lett egy kamionsofőr. Reszegi Imre, a dunaújvárosi mentőállomás vezetője, aki szakmai szempontból vizsgálta meg a beavatkozást, utóbb úgy értékelte azt, hogy a tűzoltók helyszínre vonult egysége helyesen vizsgálta meg a beteget, felismerve az életveszélyt, megkezdték a helyszíni ellátást, és riasztották a dunaújvárosi mentőállomás rohamkocsiját.

A szívinfarktus kezelésének első és legfontosabb lépése a tünetek felismerése, írta Reszegi a történtekről. A felismerést nehezíti, hogy e tünetek nem mindig a tankönyvet követik, a szívinfarktus tünetei sokszor hiányozhatnak is, és sokszor megegyeznek a szívkoszorúér-görcs tüneteivel.

Udvardi Sándor, a létesítményi tűzoltók vezetője büszke az életmentő beosztottaira

Az akut ellátást a tűzoltók elvégezték a vizsgálat után: oxigént adtak a betegnek, az állapotának megfelelően pozicionálták (fektették) és a szakmai előírásoknak megfelelően jártak el. Ezzel megmentették a beteg életét és megteremtették a szívkatéterezés időbeni végrehajtásának lehetőségét.

Az infarktus kezelésének célja a a szívizom-elhalás mértékének csökkentése, a ritmusos szívműködés és a szív megfelelő pumpa-funkciójának fenntartása, a szívizom vérrel való ellátásának biztosítása. Ezt erre felkészült kardiológiai osztályon lehet elvégezni. Nagyon fontos, hogy a beteget időben ellássák, mert az elvesztegetett idő súlyos szívizom-elhalással járhat. A VÉD-SZ tűzoltói ezt felismerték, és példaértékűen jártak el!

A mentőszolgálat rohamkocsija a beteget 13 óra 20 perckor, tehát bőven az előírt három órás időn belül átadták a székesfehérvári kórház szívkatéteres laborjának. Köszönet a munkájukért! - írta Reszegi Imre, a mentőállomás vezetője.

A mentőakcióban a VÉD-SZ Kft. következő tűzoltói vettek részt: Szalai Zsolt, Nagy István, Lemler Róbert, Csipke Zsolt, Horváth Gábor.

Reszegi Imre az elismeréshez még hozzátett néhány felvilágosító, ismeretterjesztő mondatot is a szívinfarktus kialakulásának rizikófaktorairól, amelyek nagyrészt megegyeznek az érelmeszesedés kockázati tényezőivel.

Reszegi Imre, a helyi mentőállomás vezetője elismeréssel szól a tűzoltók beavatkozásáról

Eszerint a dohányzás és a hosszú távon fennálló passzív dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterin és zsírszint, a mozgásszegény életmód, a cukorbetegség, a stressz, az alkohol nagyban hozzájárulhat az infarktus kialakulásához.

S nincs mindig a közelben több talpraesett tűzoltó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!