Hírek

2015.03.08. 21:09

Életet menthet a mammográfiai szűrővizsgálat

Dunaújváros – Több mint kétszázan sétáltak az egészségért a vasárnap délelőtti napsütésben, és felhívták a figyelmet arra: nagyon fontos részt venni a szűrővizsgálatokon.

Körmendi Erzsébet

A civilizáció betegsége az emlőrák: évente öt-hatezer daganatos beteget regisztrálnak az országban, és mintegy 2000-en halnak bele. A rémisztő adatok után dr. Kovács Péter, a Dunaújvárosi Járási Hivatal vezetője az ingyenes szűrés fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen az idejében felfedezett mellrák 80 százaléka gyógyítható! Érthetetlen, miért csak kevesen vesznek részt a mammográfiás vizsgálaton, amelyre kétévente meghívót kapnak a 45-65 év közötti asszonyok!

– Azért vagyunk itt, hogy felhívjuk a figyelmet, mert mindenki a saját egészségének kovácsa – tette hozzá Kovács Péter.

A köszöntő után a Dózsa mozitól a városházára vonultak a résztvevők, ahol Dózsáné dr. Sasvári Ildikó járási tisztifőorvos figyelemfelhívó adatokkal szolgált: Dunaújvárosban a behívott hölgyeknek csak 37 százaléka (951 hölgy) ment el a szűrésre, közülük 28-nál volt szükség műtétre, és 23 volt rosszindulatú. Dr. Pásztor László a megyei egészségfejlesztési osztályvezető főorvos az egészségről beszélgetett a résztvevőkkel egy kérdőív alapján. Kleinné Németh Judit a Dunaújvárosi Egészségmegőrzési Központ intézményvezetője a lelki okokról beszél, Kárpáti Zsuzsa és Horváth Éva pedig saját tapasztalatokat osztott meg az egybegyűltekkel.

A programhoz kapcsolódóan az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai fogadták az érdeklődőket a rendezvény ideje alatt: életmód tanácsokat adnak, szűrővizsgálatokat végeztek, programokat ajánlottak. A sokak által jól ismert piros kamionban pedig mammográfiai vizsgálatra és bemutatóra várták az hölgyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!