Hírek

2014.08.21. 15:00

Életmentő karnyújtás újra és újra

Dunaújváros - A helyi vöröskeresztesek szervezésében véradás volt csütörtök délután az egyik áruházban. Már az első fél órában tíz fölött volt az önkéntesek száma. Életmentő karnyújtás.

Körmendi Erzsébet

Fotók: Ónodi Zoltán

Nagy Ágnes egészségügyi okok miatt nem tudott vért adni, elkísérte viszont húszéves lányát, Klaudiát, aki már két éve rendszeres véradó. Az édesanyától tudjuk, hogy a lánya hatéves korában szívműtéten esett át, akkor az életét mentették meg az orvosok, a vérkészítmények. Ágnes édesapja leukémia miatt kapott vért. Hálásak, úgy érzik, tartoznak embertársaiknak a véradással ha csak van rá módjuk részt vesznek a meghirdetett alkalmakon. Ágnes szerint a rendezvényre, áruházba kitelepülés jó ötlet, mert vásárlás közben hamarabb szakít időt véradásra az ember, mint ha be kellene mennie a központba.

Nagy Sándornak már a harmincadik véradása volt tizenöt év alatt. Szerinte jó, ha frissül az ember vére és segít másokon. Finta Károlyt először a kollégája vitte el vért adni az előző munkahelyén, azóta rendszeresen nyújtja a karját. Ő is úgy gondolja, jó érzés segíteni.

A Vöröskereszt munkatársa, Geistné Erdélyi Julianna a helyszínen elmondta, hogy a nyári időszakban különösen fontos, hogy olyanok is elmenjenek a véradásokra, akik máskor nem teszik meg. A nyári szünet miatt a főiskola, illetve a szakközépiskolák kiesnek a körből, továbbá az aktivisták is üdülnek ilyenkor. Jóval kevesebben adnak vért, mint az év más szakában. A kórházakban viszont ugyanúgy műtenek és ugyanannyi készítményre van szükség, mint az év más szakában.

Az ellátó központban a vérkészletek vészesen apadnak ez a helyzet különösen a nyári időszak végére jellemző. Várják a véradókat!

Megtudtuk továbbá, hogy éves szinten 5500 véradást tervez a Vöröskereszt. Egy átlagos alkalommal 30-an szoktak lenni, a nagyobb cégeknél általában 50-es létszámmal számolnak az eddigi tapasztalatok alapján. A Hankooknál szokott kiugró részvétel lenni, átlag 100 fölött jelentkeznek dolgozók, de előfordult már amikor 200-an adtak vért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!