Hírek

2016.08.03. 17:30

Elfeledett pincét találtak

Dunaföldvár - Miután nemrégiben megsüllyedt a Jókai utcai sportcsarnok talaja, kutatófúrásokat végeztek az épületen belül, majd a napokban kiderült, hogy egy tizenhárom méter hosszú pince húzódik alatta, amit be kell tömedékelni. A munka és a helyreállítás több mint tizenegymillió forintba kerül.

Gallai Péter

Először csak egy horpadásra lettek figyelmesek a sportcsarnok talaján az illetékesek, majd amint befejeződött a tanítás, elkezdődött az ok részletes kiderítése az épületen belül. Ennek részeként felszedték a linóleumot, feltárták a területet, több kutatófúrás is volt, így találtak egy üreget alatta - számolt be lapunknak Lajkó Andor, a polgármesteri hivatal városfejlesztési és műszaki irodájának vezetője.

A pálya alatt talált tizenhárom méter hosszú üreget habbetonnal tömik be Fotó: Zsedrovits Enikő

Miután felbontották a padlót, illetve az alapozást, a múlt héten elkezdték ennek beöntését habbetonnal, azonban az utat talált magának, tovább folyt és beszakadt egy másik, nagyobb üregbe. Mint kiderült, minden jel szerint egy pincébe.

- Ugyanis kikértük a levéltárból a régi térképeket, s annak alapján látszik, hogy a nyolcvanas években épült sportcsarnok helyén egykoron két parasztház állt, annak lehet ez az egyik vájt pincéje, mivel a szakemberek megtalálták a végét is. Az üreg a szabadtéri kézilabda-pálya felé húzódik, tizenhárom méter hosszú, a szélessége pedig 2,3 méter. Ekkora méretnél egyszerre nem lehet betömedékelni a pincét, ezért szakaszosan gátakat építenek, s úgy halad csak a feltöltése habbetonnal. Ennek a munkának, illetve a csarnok borításának mintegy hatvan négyzetméternyi cseréje 11 millió 560 ezer forintos tétel. Ugyan az önkormányzat pályázik vis maior támogatásra - ez a keddi rendkívüli testületi ülésen volt napirendi pont - , de a döntésig nem lehet várni, hiszen rövidesen kezdődik a tanítás, ezért az önkormányzat megelőlegezi a pénzt, bízva a pozitív döntésben - részletezte Lajkó Andor.

A Kossuth Lajos téren is beszakadt egy pince, ott is fel kell tárni az üreg méretét, mielőtt feltöltik

Az irodavezető hozzátette: az épület körül történt már kisebb süllyedés korábban, ezért az esővíz-elvezetést megoldották, majd meg is fúrták a területet, de akkor nem találtak semmit a talaj alatt. Viszont tervezik, hogy a régi térképen jelölt másik ház feltételezett pincéjét - ami a kinti kézilabda-pálya helyén állt - szintén megpróbálják kutatófúrással megtalálni.

Egyébként a városban jelenleg nem ez az egyetlen ilyen típusú probléma, mint Lajkó Andor hozzátette: a Kossuth tér 4-5. szám előtt, a közterületen szintén beszakadt egy pince. A szakember szerint ebben az esetben is több millió forintba kerülhet majd az elhárítás költsége, ezért erre szintén vis maior támogatást igényelnének.

- Itt egyértelműen a rengeteg eső okozhatta a problémát, azonban ezen a helyen még csak most lesz feltárás, de biztos nagy területet érinthet a probléma, mert a gödörben látszanak a közművezetékek. Nem tudjuk pontosan, de elképzelhető, hogy akár a közút alá is benyúlik ez a pince, amit szintén be kell tömedékelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!