Hírek

2017.02.16. 16:56

Elfogadták a költségvetést - Megválik a Mezőföldvíz Kft.-ben lévő üzletrészétől az önkormányzat

Dunaújváros - A Dunaújváros Sportjáért díjak átadásával kezdődött a februári rendes közgyűlés. Köszönet a sikerkovácsoknak.

Szabó Szabolcs

A díjátadás előtt emlékeztek meg a helyi és az országos röplabdasport közelmúltban elhunyt meghatározó személyiségéről, Liszi Ferencről. Gazdag pályafutásának felidézése mellett Cserna Gábor polgármester kifejtette: „Egy nagybetűs embert és egy nagybetűs pedagógust veszítettünk el, akinek az élete volt a röplabda és a nevelés. Nem szabad elfelejtkeznünk arról sem, hogy az ország legeredményesebb utánpótlásedzőinek egyike volt, hiszen a legtöbb diákolimpiai aranyat nyerte meg kiválóan felkészített csapataival.

Fotó: Zsedrovits Enikő

A Dunaújváros Sportjáért elismeréseket Cserna Gábor és Izsák Máté, az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottság elnöke adta át a közgyűlési teremben a Dunaferr SE tornászedzőjét Joó Gabriellát képviselő Joó Lászlónénak, valamint a Trenka János vezetőedzőt képviselő Trenkáné Meleg Katalinnak (a szakosztály két jeles szakembere edzőtábori feladatok miatt nem vehetett részt az ünnepségen - a szerk.), a Dunaferr SE kajak-kenu szakosztály vezetőedzőjének, Molnár Gergelynek, valamint Petrás Gábornak, a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség főtitkárának.

A csütörtöki közgyűlésen a napirend előtti felszólalások és az erre érkező válaszok leginkább két központi téma körül forogtak: a vasmű helyzete és a bérfeszültség, amelyet a szerdai tüntetés is példáz, továbbá a város vízellátásáért és fűtésszolgáltatásáért döntő részben felelős DVCSH Kft. valamint a Mezőföldvíz Kft. közötti hosszan húzódó peres viszony, s az ebből fakadó gondok.

Ellenzéki oldalról valamennyi képviselő: Barta Endre (Jobbik), Szabó Zsolt (PM), Tóth Kálmán (MSZP), Beszterczei Zsolt (DK) és Pintér Attila (MSZP) is támogatásáról biztosította a vasműs dolgozói érdekképviseleti szervezeteket a cégvezetéssel szembeni bérvitában. Cserna Gábor több válaszában is kifejtette, hogy még a szerdai demonstráció előtt egyeztetett a szakszervezetek irányítóival, és a város vezetése is mindent megtesz annak érdekében, hogy hosszú távon biztosított legyen az ISD Dunaferr működése és fejlesztése. Kitért arra is, hogy szinte már tény, hogy a dagesztáni születésű üzletember, Kerimov Szulejman érdekkörébe kerül a cégcsoport, és ez vezető pozíciókat érintő személycserékhez is vezethet a cégnél. A városvezető megerősítette, hogy még idén komoly fejlesztések valósulnak meg a vasműben és ezért (is) szorosabb együttműködésre készülnek a szakszervezetekkel.

Pintér Attila szocialista képviselő korábbi adatigénylésének eredményét összegezte. Elmondta, az utóbbi évek dokumentumait átnézve egyértelműen kijelenthető, hogy meglehetősen zavaros és perekkel terhelt viszony van a DVCSH Kft. és Mezőföldvíz Kft. között, ezen problémák pedig veszélyeztethetik a szolgáltatás biztonságát, mint erre volt is példa a közelmúltban. Szepesi Attila gazdasági és stratégiai ügyekért felelős alpolgármester szerint egy összetett gondról van szó. Egyrészt a két cég között komoly elszámolási vita van, amelyben első fokon a bíróság a Mezőföldvíznek adott igazat, most másodfokon van az ügy. Másrészt kritikus kérdésekben nem, vagy alig kapnak tájékoztatást a DVCSH-tól. Az önkormányzat szakemberek bevonásával azon dolgozik, hogy kidolgozza egy új csápos kút tervét, amelyet a Modern Városok Program keretéből finanszíroznának majd. „Vizes” ügyekben egy fontos döntés is született: a városatyák megszavazták, hogy az önkormányzat értékesítse a Mezőföld Regionális Víziközmű Kft.-ben lévő kisebbségi részesedését.

Elfogadták a város 2017. évre szóló költségvetését. Az ellenzéki képviselők kifogásolták, hogy a tervezési szakaszban nem, vagy csak részben vették figyelembe fejlesztési, beruházási és az állagmegóvást biztosító elképzeléseiket. Cserna Gábor válaszában elmondta, minden, a városlakók életminőségét javító ötlet iránt nyitottak, eddig is kész volt tárgyalni minden képviselővel. Egy-egy adott fejlesztéshez szükséges forrásokat pedig lehet biztosítani év közben is a költségvetés módosításával.

Nagy vitát váltott ki a helyben is terjesztett Lokál Extra ingyenes hetilap kiadójával, a Modern Media Group Zrt.-vel kötött hirdetési keretszerződés. Az ellenzéki képviselők szerint erre semmi szükség nem volt, hiszen a városban működő médiavállalkozás is megfelelő minőségű felületet jelenthetnének az önkormányzati hirdetések megjelenítéséhez. Cserna válaszában kifejtette, a városvezetés elképzelései nem elég hangsúlyosan vannak jelen a helyi médiában, emellett pedig több ellenzéki képviselő is rendszeresen hamis információkat közöl sajtótájékoztatóin, ezekre pedig a hiteles tájékoztatás érdekében köteles reagálni a városvezetés.

Deák Mária a tankerület élén

Palkovics László oktatási államtitkár dr. Deák Máriát nevezte ki február 1-jével a Dunaújvárosi Tankerület élére.

Pintér Sándor belügyminiszter jóváhagyásával Papp Károly országos rendőrfőkapitány alezredessé léptette elő és a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetőjévé nevezte ki, az eddig ideiglenes megbízással dolgozó Suszter Tamást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!