Hírek

2013.02.28. 11:50

Vizes ügyek: elfolyt a víztorony

Kettős probléma okozott gondot szerda késő délután a város vízellátásban. Áramkimaradás miatt szerdán tizenhét óra körül leálltak a vízszolgáltató szivattyúi, a víztornyok és a tartalék víztározók leürültek, amely ideiglenes vízszolgáltatás-kimaradást okozott Dunaújváros több pontján.

Szabó Szabolcs

Ősi Gábor, a DVCSH Kft. megbízott vízelosztási vezetője lapunknak elmondta, a szivattyúk leállásáról a vízműcég értesítette az áramszolgáltatót és a tartalék vízmennyiséget a város vízrendszerébe nyomták. Ennek ellenére a város több pontján akadozott a vízellátás. A kisnyomású rendszeren lévő társasházaknál alig volt észlelhető a probléma, míg a nagynyomású rendszeren lévő társasházaknál valahol 10-15 percig, valahol több mint egy órán át akadozott a vízellátás. A bajokat tetőzte, hogy az áramkimaradással gyakorlatilag párhuzamosan dunaújvárosi Pince soron eltörött egy 400 milliméter átmérőjű nyomóvezeték, amely a Dunából szállítja a tisztítatlan nyersvízet a tisztítóműbe. A káresethez a katasztrófavédelem dunaújvárosi hivatásos tűzoltó egysége vonult ki szerdán.

A helyszínen a feltörő víz alámosta a Pince sor útburkolatát, ahol 2-3 négyzetméteres kráter alakult ki. A közműszolgáltató szakemberei a vezetéket két oldalról leszakaszolták. A kiömlő víz a közeli patakmederbe folyt. A csőtörés következtében Római körúton található víztoronyból 600 köbméternyi víz folyt el a csőtörés következtében, gyakorlatilag elfolyt a víztorony. A Pince sort teljes egészében lezárták és várhatóan a munkálatok még jó pár napig eltartanak.

Lapunkhoz számos telefon érkezett a szerdai vizes ügyekhez kapcsolódóan. A DVCSH szakemberei jelenleg is vizsgálják, hogy a két eset között van-e összefüggés. Továbbá, a DRV által szerdán délután bejelentette, a DVCSH-val fennálló vitás ügyek miatt, március 1-től várhatóan elzárja az Ercsi-Dunaújváros távvezetéket, ám a város vízellátását ez nem befolyásolja. A jelenlegi napi 8-9 ezer köbméternyi fogyasztást a város csáposkútjaiból történő vízfelvétellel kényelmesen biztosítható.

A talajmozgások miatt törhetett el a nyersvízvezeték a Pince soron

– Kedden este fél öt előtt két szolgáltató egymástól független üzemzavara miatt nem volt áram, és vízhiány jelentkezett a nagynyomású rendszeren. Eltört ugyanis a Pincesoron a szigetről a Martinovics utcára vezető vízcső, ami nagy gondot jelentett. Vizsgáljuk az okokat, de minden jel a partmozgás következményére utal – tájékoztatta a közgyűlést csütörtök reggel Pikóné Perjési Irén, a DVCSH Kft. ügyvezetője a történtekről.

A talajmozgásnak nagy jelentőséget tulajdonított a vízszolgáltató vezetője. Visszautalt arra, hogy nemrég az Öreghegyi úton volt hasonló gondjuk, ott is kettétört a vízvezeték. Kérte a közgyűlést, kezdeményezzenek partvédelmi vizsgálatot a területen, mert az erős csúszások veszélyeztetik a vízhálózatot, a csőtörések pedig tovább áztatják az egyébként is veszélyeztetett partszakaszt. Hingyi László képviselő később hozzátette: az Arany János utca 52 alatti családi háznál lévő partszakadás is tovább mélyült.

Így látják az érintettek

A soros városi közgyűlésen is téma volt a szerda esti vízügy. Hingyi László, a Pincesori csőtöréssel kapcsolatban elmondta: az Arany János utca 52. alatti családi háznál lévő partszakadás is tovább mélyült a keddi csőtérés miatti vízmosáshatására és várhatóan a házat is érinti majd a probléma.

A szerdai est csőtörés helyszínén csütörtök délelőtt is javában dolgoztak a szakemberek. A munkákat felügyelő Ősi Gábor, a DVCSH megbízott vízszolgáltatási vezetője elmondta a csőtörés következtében hatszáz köbméternyi víz folyt el, a helyreállítás napokig eltarthat.

Az áramszolgáltatás a DVCSH Ruhagyár úti telepén délután negyed hatkor állt helyre, háromnegyed hatra pedig a szolgáltatásszünetben érintett 3286 fogyasztónál újra volt áramszolgáltatás - tájékoztatta lapunkat Varga Ivett, az E.ON Hungária Zrt. sajtóreferense.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!