Hírek

2013.08.30. 18:40

Vasmű: a legfontosabb szempont a munkahelyek megtartása

Dunaújváros - Foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárként kapta meg a feladatot Czomba Sándor, hogy a vasművel kapcsolatos tárgyalásokat koordinálja. Teendői azonban jóval túlmutatnak a munkahelyek megőrzésén, bár mindenképpen az a prioritás.

Kőhalmi Kálmán

Nehéz feladattal érkezett csütörtökön dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára az országos szak- és felnőttképzési tanévnyitóra, hiszen kicsit előbb megkapta a vasművel kapcsolatos tárgyalások lefolytatásának feladatát is. Azonban most se éreztük, hogy ez gondot okozott volna számára. A rendezvény után készséggel válaszolt kérdéseinkre.

- Nem lehet azt mondani, hogy ön keveset szerepel a sajtóban, viszont talán az önnél sem szokásos, hogy egy héten két hírrel is bekerült az országos sajtóba. Kezdjük a nyilvánosságra került, kedvező képet mutató foglalkoztatási adatokkal! A tanévnyitón a magyar kamara elnöke lehetséges trendfordulóról beszélt, osztja a véleményét?

- Bízom abban, hogy ez így van. Nyilván ahhoz, hogy trendfordulóról beszéljünk, a gazdaságban tartós, folyamatos növekedésre van szükség, hiszen enélkül tartós foglalkoztatásnövekedést nehéz lenne elérni. És igen, azt gondolom, azoknak az intézkedéseknek, amelyeket a magyar kormány az elmúlt három évben a foglalkoztatás bővítése érdekében megtett, az első jelei már mutatkoznak. Konkrétumokat is tudok mondani, hiszen mondjuk a tizenöt-huszonöt év közötti fiatalok foglalkoztatását tekintve 2012-ig csökkent, romlott ez a szám. Majd miután az első munkahely-garancia címén, és más címen munkahelyi programokat indítottunk kifejezetten a fiatalok számára, a statisztikában egyértelműen látszik a javulás, tehát az egy év alatt mutatkozó tizennégyezres növekmény döntő többsége a kormányzati döntéseknek köszönhető.

- Foglalkoztatáspolitikai államtitkárként kapta meg a feladatot a Dunaferr-rel kapcsolatos tárgyalások koordinálására. Ön hogyan gondolja: ez a folyamat elsősorban a munkahelyek megtartását szolgálja, vagy egy közel tíz éve elhibázott gazdasági döntés helyrehozatalát?

- Az ország számára ma is károsnak tartjuk a Dunaferr privatizációját. Ha megnézzük azt, hogy 2004-ben milyen módon, hogyan, mekkora összegért került ez a cég az új tulajdonosok kezébe, azért az tanulságos... Mi azt mondjuk kormányzati részről, hogy ez egy elhibázott döntés volt. És sajnos ennek isszuk most is a levét. Hiszen egy magánkézben lévő cégről van szó, amelynél a kormány mozgástere meglehetősen szűk. Ebben a helyzetben, amikor egy igen jelentős létszámleépítést kíván végrehajtani a cég, a magyar kormány megtette a maximumot: vételi ajánlatot tett. Hangsúlyozom: nem visszaállamosít! Szó sincs erről! Piaci alapon vételi ajánlatot tesz. Nyilván az egy következő lépés, hogy meg tudunk-e állapodni a céggel, egyáltalán eladja-e a céget a mostani tulajdonosi kör. És hogyan tudjuk a technológiai és egyéb problémákat kezelni, miként lehet a cég hosszú távú működését stabilizálni, biztosítani. Számos alternatíva lehetséges, egy biztos, a legfontosabb számunkra az, hogy a munkahelyek megmaradjanak, és ezért mindent meg fogunk tenni.

- A sajtótájékoztatón említette, hogy más területen is elindítottak folyamatokat, hogyan lehetne a munkahelyeket megőrizni. Mely szervezetekre számítanak a helyi szereplők közül?

- A munkaügyi szervezetnek nyilván fontos feladata lesz. Vannak rövid távon megoldandó feladatok, amelyek terén az időkényszer miatt azonnal lépnünk kell. És vannak közép-, illetve hosszútávú elképzelések, nyilvánvalóan az első és legfontosabb az, hogy megpróbáljuk a létbiztonságot biztostani az érintettek számára. Vagy a cégen belül, vagy adott esetben a cégen kívül, akiknek most a létszámleépítéséről szó van. Ha csak számszakilag nézzük az adatokat, azt is mondhatnám, hogy nem messze innen egy olyan beruházás valósul meg, ahova nyolcszáz embert keresnek a következő néhány hónapban. Tehát azt mondhatnám, hogy automatikusan próbáljuk meg a munkaerőigényt átcsoportosítani. Azonban a munkaerőpiac nem így működik. A céghez oda elsősorban fiatal férfiakat keresnek, míg itt nagy valószínűséggel elsősorban középkorú nők lesznek azok az adminisztratív állományból, akiket a leépítés veszélyeztet. Vannak lehetőségeink, a munkaügyi szervezetnek is vannak eszközei, amelyek elsősorban a rövidtávú problémakezelést segítik. Emellett természetesen az önkormányzattal, vagy bármely más olyan szervezettel, akinek érdeke az, hogy a térségben a foglalkoztatás stabilizálódjon, adott esetben akár növekedjen is, partnerként számolunk.

- A szakképzés területén jó együttműködés alakult ki a kamarával, ezen a területen is elképzelhető az együttműködés erősítése?

- Akár! Természetesen mindenkire, aki ebben a kérdésben segíteni tud nekünk, partnerként tekintünk!

Címkék#vasmű

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!