Hírek

2016.06.01. 12:55

Elhozták az üdeséget: Újdonságot és élményt is adnak az otthon idős lakóinak

Dunaföldvár - A Gamila Orientális Tánccsoport hastáncosai a dunaföldvári Napsugár Idősek Otthonában léptek fel nemrégiben.

L. Mészáros Irma

Talán meglepőnek tűnik a hír, pedig tudatos szakmai munka áll a program mögött. A Jenei Judit vezette idősek otthona mentálhigiénés munkatársai - Bolvári Nikolett, Németh Lajosné és Zsebeházy Szidónia - ugyanis igyekeznek inger- és élménygazdag környezetet teremteni, hogy az otthon lakói minél tovább megőrizzék meglévő készségeiket, korlátozott aktivitásukat, karbantartsák vagy legalábbis vissza-visszabillentsék lelki egyensúlyukat. Ezért szerveznek minél többféle programot, amelyekkel újdonságot és élményt is adnak. Kimozdítják az idős és beteg embereket egyre szűkülő világukból. Igyekeznek tevékenykedtetni őket, a jó idő beköszöntével kicsalogatni a szabadba is. A mentális hanyatlásban szenvedő lakóknak fontos a betegség lassítása, s annak a területnek a megtalálása, amelyben még örömüket lelik.

Az örömszerzés a célja a közösségi együttléteknek is, ezért szerveznek lángos- és palacsintasütést, szüreti vagy farsangi mulatságot, megülik az ünnepeket. Napi szinten van torna, beszélgetések, gyakran filmvetítések és mindenféle kreatív tevékenység, mert arra törekszenek, hogy minden lakó megtalálja a számára kellemeset, és sikerélménye is legyen - mondja Zsebeházy Szidónia.

A Gamila Orientális Tánccsoport lányai egy órácskára különleges világba repítették el az idős embereket a fellépésük során. Fotó: amatőr felvétel

Ezek a foglalkozások s a meghívott csoportok előadásai el is terelik egy kicsit a figyelmet önmagukról, betegségeikről, problémáikról.

Ezt szolgálta a múlt hónapban Dobrovicsné Nagy Rita papírsodrás és -fonás bemutatója és gyakorlata, majd a Nagyné Bessenyei Janka vezette Gamila Orientális Tánccsoport bemutatója.

A bentlakók számára ismeretlen mozgásforma volt a hastánc, amelynek ritmusa, a lányok színes viselete, a kellemes zene mind-mind hatott rájuk.

A Gamila repertoárjában szerepelt romantikus hangulatú legyezőfátylas duó és csoportos produkció, klasszikus egyiptomi szóló és vidám török pop koreográfia. A lányok egy órácskára egy különleges világba repítették el az idős embereket. A kívülállónak erős kontraszt volt a mozgásában korlátozott idős embereket és a pörgő-forgó eleven lányokat látni. A gyerekek általában mosolygó nagyszülőket láttak a jelenlévőkben, akik végig nagy csodálkozással figyelték a csoportot. Az egyik idős hölgy azt mondta, annyira meghatódott, hogy a bemutató végén elfelejtett tapsolni. Az otthon dolgozói is azt érezték, hogy a kislányok elhozták az idősek otthonába a tavaszt, valamint az üdeséget, a fiatal kor szépségét.

Köszönik nekik, s visszavárják őket. A Gamila lányai pedig azt üzenik, szívesen visszamennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!