Hírek

2017.05.24. 20:25

Elindult Iránba a két nyugdíjas kerékpáros: ötezer kilométer vár rájuk

Ötezer kilométer, ötvenhárom nap az út kerékpáron az iráni Iszfahánig! Legalábbis barátaink terve szerint...

Pekarek János

Útnak eredt két nyugdíjas, ám vállalkozó szellemű biciklistánk szerdán reggel az iráni Iszfahán városába.

Mi ugyan csak a kis Vasmű útig tudtuk szemmel követni őket - de bízunk bennük, és abban, hogy mintegy ötezer kilométeres útjuk során semmilyen baj nem éri majd őket.

A búcsú pillanatai: a két kerékpáros könnyen felismerhető a családtagok, barátok között sportruhájáról. Balról Mihaldinecz László, jobbról Matulai György áll az indulás előtti percekben a Városháza téren, szerdán reggel hét órakor
Fotó: Ady Géza

Ígéretük szerint sűrűn értesítenek majd minket mindennapi kalandjaikról mobiltelefonos üzenetekben, és képeket is küldenek majd a bejárt útszakaszról ötvenhárom naposra tervezett útjuk során.

Szerdán reggel hét óra előtt néhány perccel családtagok, rokonok, barátok, ismerősök gyűltek össze a Városháza téren, hogy a magyar zászlókkal, nemzeti színű szalagokkal és persze csomagokkal alaposan felszerelkezett túrázóktól búcsút vegyenek. Mindenki vitézül magában tartotta az aggódást és a meghatottságot, amíg Matulai György társa, Mihaldinecz László nevében is kimondta a végső búcsúszót: - Hajrá, Dunaújváros, indulunk!

Bár az Iránba tartó út tartalmaz sport- és kalandelemeket is, a két résztvevő, Matulai György és Mihaldinecz László terveiben ez az út elsősorban a kikapcsolódást, a felüdülést szolgálja.

Kérdéses persze, hogy mondjuk egy tizenöt kilométeres emelkedő az Anatóliai-félsziget hegyeiben mennyire lesz üdítő, de aki ilyesmire nem vállalkozik, az ne álljon kerékpáros turistának...

 

Mindketten huszonöt-huszonöt kilogrammos felszereléssel vágtak az útnak: az első kilométereken talán egy-két kilóval nehezebb is volt a csomag, de a gyakorlat hamar kirostálja a felesleget.

A szerda reggeli búcsúztatók arcán (bár lehet, hogy tévedek) leginkább az aggodalom, a féltés tükröződött az út ma még ismeretlen kalandjai miatt. Legalább egy ifjú ember arcáról viszont kétségtelenül az irigység és a vágyódás sugárzott: Matulai kilencéves unokája, Váradi Dániel Donát minden bizonnyal azonnal nekivágott volna a két felnőttel az útnak... ha hagyják! Ő sem kezdő a túrázásban, már elbiciklizett a nagypapával negyvenöt kilométert Vajtára, de ez a mostani vállalkozás a napi százhúsz-százharminc kilométeres menetteljesítményekkel talán még egy kicsit korai számára...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!