Hírek

2014.03.07. 16:20

Elkezdődik a 62-es főút felújítása

Seregélyes/Dunaújváros - Március folyamán elkezdődik a 62-es út felújítása, s eközben épül az elkerülő út is.

Gallai Péter

A lakossági fórumon a legtöbben arra voltak kíváncsiak, kiépül e a szorgalmi út, s az új út bírja e majd a terhelést
Fotó: Horváth Renáta

A héten lakossági fórumot tartott a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. képviselője, Széphegyi Balázs, valamint a kivitelező, Strabag Általános Építő Kft. képviselője, Zentai Gergely és Nagy Tamás mérnök a seregélyesi művelődési házban. Horváth Sándor polgármester és a lakosok ekkor választ kaphattak a kivitelezés idejével, műszaki tartalmával kapcsolatos kérdéseikre, s arra is, milyen változásokkal, esetleges fennakadásokkal kell számolniuk a beruházás ideje alatt, hiszen mindez 2015 nyaráig tart.

A kormány tavaly november 14-én döntött arról, hogy a két megyei jogú várost összekötő, kétszer egysávos út teljes hosszában megújulhat. A már átadott perkátai elkerülő után megépül a 10,5 kilométer hosszú, seregélyesi elkerülő út, és további 21 kilométeren megerősítik és felújítják az útburkolatot. A még márciusban elkezdődő munkálatok a Székesfehérvár és Dunaújváros közötti teljes szakaszt érintik majd, a meglévő és épülő elkerülő utak kivételével. A fejlesztés során 11,5 tonna tengelyterhelésre megerősítik az útszakasz burkolatát és a meglévő 9,5-10 méter szélességű útkoronát, kétoldali szélesítéssel 12 méterre szélesítik.

A 11,5 tonnás teherbírásnak megfelelő burkolat megerősítési munkánál felújítják a meglévő csapadékvíz elvezetési rendszert, a kétoldali oldalárokkal a vízelvezetést szolgáló átereszekkel együtt. A főút teljes felújításra kerülő szakaszán a meglévő közúti csatlakozásokat, földúti csatalakozásokat, valamint az autóbusz megállóhelyek öbleit, járdaszigeteit, csatlakozó járdáit is átépítik.

A felújítás részét képezi a földingatlanokat megközelítő párhuzamos mezőgazdasági földút kiépítése is. A projekt várható befejezése 2015. július 17. mondta Széphegyi Balázs, a NIF képviseletében. Kiemelte, hogy a 62 es főút pályatestjének felújítása során egy új technológiát alkalmaznak, így az háromszor hosszabb élettartamra készül, s a napi 2500-nál is több teherautó terhelését is elbírja. Elhangzott az is, hogy a lakosoknak nincs okuk aggodalomra, az útburkolat ekkora forgalom alatt sem süllyed majd meg. Hozzáfűzte, a munkálatok megkezdése előtt felmérték az érintett szakaszokon az utak és épületek állapotát is, hiszen a helyiek jogos aggodalma, hogy otthonuk bánja a fejlesztéseket.

Ugyanakkor a szakemberek arról is beszéltek, hogy a munkálatok ideje alatt szükség lesz hétköznapokon a forgalom korlátozására, irányítására, így a csúszásokkal, a várakozás miatti késésekkel mindenkinek számolni kell. A környékbeli nagyobb munkáltatókat is értesítették már, így a munkásjáratok is kalkulálhatnak majd ezzel.

A munkálatok Dunaújváros felől kezdődnek, amelyek el is indultak: a karók kitűzéséből, illetve a fasorok kivágásával, csonkításával már látványos szakaszába lépett a fejlesztés. A 11,5 milliárd forint összköltségű, uniós forrásból támogatott beruházás öt szakaszban valósul meg.

A Magyar Közút NZrt. Fejér Megyei Igazgatóságának tájékoztatása szerint a kivitelezés félpályás útzár mellett történik majd, így a járműforgalom, illetve a távolsági és helyközi autóbusz járatok várható menetideje jelentős mértékben megnőhet, nem árt ezzel számolni indulás előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!