Hírek

2013.11.08. 12:23

Elkezdődött a földharc Kishantoson (frissítve)

Birtokvédelmi kérelmet adott be hantosi jegyzőhöz az ökológiai gazdaság, miután véget ért az első földcsata. Életbe lépett a riadólánc.

Szabó Szabolcs

Győztünk, ám ezzel egy háború kezdődik – jelentette ki még hétfőn Ács Sándorné, a kishantosi ökológiai gazdaság ügyvezetője. A földharc péntek délelőtt elkezdődött: a kishantosi központ mögött található egyik parcellán egy traktor jelent meg, amely vetéselőkészítési munkálatokba kezdett.

A kishantosi vezető rendőrt hívott, majd a helyszínre kiérkezve a munkafolyamat felfüggesztésére kérte a traktor vezetőjét. Közben mozgósította erőit a Szövetség Kishantosért összefogás. A helyszínen több, a kishantosiakat támogató szervezet képviselője is megjelent, és némi vita után a munkagép elhagyta a területet. Délutánra több tucat aktivista érkezett a kishantosi központba.

„Vagyunk elegen” – közölte a Kishantosra érkező földmentő aktivisták számát firtató kérdésünkre Fridrich Róbert, a Föld Barátai Magyarország képviselője lapzártánk előtt. A hétfőn meghirdetett riadólánc pénteken délelőtt életben lépett, délután már folyamatosan érkeztek a kishantosi ökológiai gazdaság központjába a támogatók.

A helyszínen tartózkodó Greenpeace Magyarország képviselője, Tömöri Balázs munkatársunknak elmondta, rövid időn belül akár több száz támogatót is képesek mozgósítani. Mindezek bizonyítására két tucat aktivista – közlésük szerint – egy hónapra költözött be a központ főépületébe tegnap, a kora délutáni órákban.

A támogatók erődemonstrációját az váltotta ki, hogy egy közvetlenül a kishantosi központ mellett található parcellán – amelyet új bérlőnek osztottak ki hétfőn délelőtt a Nemzeti Földalapkezelő munkatársai – egy munkagép megkezdte a föld bevetéséhez szükséges előkészítő munkálatokat.

Rodics Katalin a Greenpeace regionális kampányfelelőse az első, földharcban érintett tábla előtt (Fotó: Ónodi Zoltán)

A kishantosi ökológiai gazdaság ügyvezetője Ács Sándorné birtokháborítás miatt bejelentést tett a rendőrségen, ám azt a választ kapta, hogy ez egy polgári ügy, ők nem kívánnak beavatkozni. Közben Ács Sándorné leállította a traktorost, majd kérte annak vezetőjét, hogy igazolja, milyen jogon dolgozik a területen. Ezt a traktoros nem tette meg, ám kiderült, hogy egy sárbogárdi illetőségű gazda megbízásából végzi a munkát.

Később mégis megjelent egy rendőrautó – információink szerint az NFA által kijelölt új bérlő bejelentésére. Előbb a rendőr egyeztetett a traktor vezetőjével, aki utána újra elkezdte a munkát. Ács Sándorné megkérdezte a rendőrt, milyen döntés alapján adott engedélyt a földmunkákra. A rendőr erre nem válaszolt. Ács Sándorné a területen összesereglett újságíróknak és aktivistáknak elmondta: talajelőkészítő munkákat nem is lenne szabad végezni, mivel az utóbbi napokban rengeteg eső hullott. Ami most folyik, az károkozás.

– Mikor feküdjünk a traktor elé? – tették fel a kérdést Ács Sándornénak az aktivisták. Ám erre nem volt szükség, mert a munkagép elhagyta a területet. A jelenlévő sajtómunkások egy része úgy értesült, a rendőr azt közölte a traktor vezetőjével, folytathatja a munkát, csak ne lássák... (Mindezt lapunknak hivatalosan senki nem erősítette meg.) Azonban a kishantosiak arra következtettek, éjszaka újabb mezőgazdasági járművek érkeznek majd a területre.

Disputa a rendőrrel. Aki kérdez: Ács Sándorné és Rodics Katalin (Fotó: Ónodi Zoltán)

Ácsné a központban tartott tájékoztatóján több hatályos törvényre hivatkozva azzal érvelt, hogy az ökológiai gazdasággal senki nem számolt el – ezt két levél is bizonyítja, amely az NFA-tól érkezett –, így nem is adhatja át a földeket. Péntek délután a hantosi jegyzőnél birtokvédelmet kértek a kishantosiak. A hantosi jegyző regisztrálta a bejelentésüket, majd közvetlenül utána elfogultságra hivatkozva ebben az ügyben felmentését kérte.

Az illetékes, új jegyző kijelöléséig több hét is eltelhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!