Hírek

2016.07.16. 05:21

Elmaradt a Megadeth nagyon várt bulija (frissítve)

Dunaújváros - Annyi biztos: nem az egyébiránt méltán világhírnévnek örvendő Megadeth volt a legnépszerűbb metálzenekar pénteken éjszaka a Szalki-szigeten. Kis lábujjtörés, nagy botrány, nagy kifakadások. Megkíséreltük rekonstruálni egy nagy zenekar hisztijét.

Balla Tibor

Pénteken este kilenc óra előtt épp a Dunaújvárosi Hírlapnak adott volna interjút a legendás Megadeth együttes két tagja David Ellefson basszusgitáros és Kiko Loureiro gitáros, amikor jött a gyorshír, hogy Ellefson egy óvatlan mozdulatsornak köszönhetően a lábát törte - mint később kiderült egy kisebb kőbe sikerült belerúgni a valóban remek zenésznek.

A mentő a helyi kórházba szállította a balesetet szenvedett zenészt, aki forrásaink szerint este fél tizenegy magasságában, szintén mentővel tért vissza a helyszínre. Az együtteshez közelálló forrásaink ekkor még úgy nyilatkoztak, hogy a baleset ellenére a Megadeth fellép. Később kiderült, a rajongóknak csalódniuk kellett, hiszen a banda frontembere, Dave Mustaine bejelentette: a közel 10 ezer fesztiválozó által várt koncert elmarad.

Munkatársunk jelentése szerint, a közönség érthetően csalódottan fogadta a döntést. Pár perc múlva a fesztivál főszervezője, Varga Zoltán a nagyszínpadon is csalódásának adott hangot. Mint fogalmazott, a zenekar alig egyeztetett a szervezőkkel és a döntésük után szinte azonnal elhagyták a Szalki-szigetet. (Egyes források szerint a zenekar még arra sem lett volna hajlandó, hogy őszintén közöljék a hírt a rajongókkal, ám erre a szervezők nyomatékosan felszólították őket).

Varga Zoltán főszervező nyomatékosan kérte a Megadeth-t: legalább ők (is) közöljék döntésüket

Mustain meglehetősen flegma bejelentése után Varga Zoltán főszervező őszintén beszélt a fesztiválozókkal, kiemelte: a zenekar 45 ezer dollárt kért a fellépésért és számos további extra igénnyel éltek, amelyet szervezők igyekeztek is biztosítani, így elvárható lett volna, hogy nem hagyják cserben a magyarországi rajongókat. Tény, a Megadeth koncertjére nagyon sokan számítottak, több ezer rajongó csak ezért utazott el Dunaújvárosba.

Érdemes kiemelni, hogy lapunknak adott péntek esti interjújában a zenekar gitárosa Kiko még úgy fogalmazott, nagyon várják ezt a koncertet és bízik benne, hogy a szerencsétlen baleset ellenére is remek bulival örvendeztetik majd meg a Rockmaraton közönségét. Sajnos nem így történt .

Exluxív interjút adott lapunknak a Megadeth gitárosa, a brazil származású Kiko Loureiro. A pénteki kérdezz-felelek során még fel sem merült, hogy a koncert elmaradhat Fotó: Zsedrovits Enikő

A hétvégén az együttes hivatalos közleményben tudatta: a baleset miatt lemondták a szlovákiai és cseh koncertjüket is, valamint készek kárpótolni a rajongókat.

A Rockmaraton stábja pedig közölte, egyeztetnek az együttes menedzsmentjével, miként is lehet majd pótolni az elmaradt bulit.

Tény az is, sokan sok pénzt fizettek, hogy láthassák-hallhassák a Megadeth: ők is nagyot csalódtak.

 

A Rockmaraton szervezőstábjának hivatalos közleménye

A basszusgitáros lábfejcsont törésére hivatkozva nem vállalta július 15-i fellépését a Megadeth a dunaújvárosi Rockmaratonon.

Szerdán, az idén valóban rekord hosszúságú rendezvény hatodik napján ugyan a vihar miatt volt 50 perc csúszás, de az eső ellenére sem maradtak el koncertek: mind az Equlibirium, mind pedig - a később már újra szakadó esőben játszó - Testament vállalta a bulit.

A Megadeth basszusgitárosa, David Ellefson lábfejében eltört egy csont a pénteki koncertet megelőzően, egy rossz lépés következtében. A szervezők azonnal mentőt hívtak, zenész a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházba szállították, ahol ellátták. Ellefson a sérülés ellenére is jó hangulatban szelfizett a mentősökkel és a visszaúton még biztosnak tűnt, hogy emiatt nem marad el a koncert. Dave Mustaine, a zenekar énekese az Indexnek adott helyszíni interjúban is azt nyilatkozta, nem fordult még elő korábban, hogy ilyen okokból maradna el fellépés, kis idő elteltével mégis meggondolta magát. A basszusgitáros hangsúlyozta, hogy ő vállalja a koncertet, Mustaine ugyanakkor felment a színpadra és maga jelentette be az – egyébként a fesztivál történetében nézőcsúcsnak számító – tömegnek, hogy a baleset miatt kénytelenek lemondani a show-t.

Ez már a második alkalom, hogy elmarad a Megadeth hazai bulija – legutóbb a 2014-es Aerodrome Fesztiválos fellépését mondta le

 

 

Miért is fontos a Megadeth?

Mint a kereskedelmileg egyik legsikeresebb heavy metal zenekar, a Megadeth több mint 50 millió albumot adott el világszerte és hét egymást követő alkalommal jelölték Grammy-díjra a Legjobb metál dal kategóriában. A 23 aktív év alatt a Megadeth-nek 20 hivatalos tagja volt, de a zenekar motorja, fő dalszerzője és egyetlen eredeti tagja mindig Dave Mustaine maradt. A Megadeth-t a Metallicaval, a Slayerrel és az Anthrax-szel együtt mint a thrash metal nagy négyesét tartják számon.

 

 

SZERINTEM

A fenti keretesben próbáltuk átadni a kortárs rock- és metálzenét nem követőknek: miért is lett volna jó pont a fesztiválnak és Dunaújvárosnak is, ha egy igazi ikonikus sztárbanda zúz a Szalki-szigeten. Nem jött össze - sajnos. A meg nem valósult koncert előtt épp arról beszélgettünk a kollégákkal, hogy a rögvalótól és a napi realitástól már évtizedek óta diszkrét távolságot tartó úgymond sztárzenekarok milyen igényeket is támasztanak a szervezők felé - akik rendre teljesítenek, hiszen a nagy nevek hozzák be csak igazán a fizetőképes közönséget. Csakhogy van, volt és lesz különbség. A Rockmaratonon nem egy olyan világsztár sörözött együtt a közönséggel, akiknek csak csókolommal köszönhetnének egyes sztárok.

Címkék#Rockmaraton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!