Hírek

2017.08.09. 13:40

Élménydús volt a családi nap - zenével, tánccal

DUNAFÖLDVÁR Délután csendes érdeklődés, este teltház - így jellemezhetnénk a Dunaföldváron a múlt pénteken megtartott Családi napot, amelyet Lipták Tamás szervezett Márton Zoltán vállalkozó támogatásával.

L. Mészáros Irma

Az óriási hőség lehetett az oka, hogy viszonylag kicsi volt az érdeklődés a kora délutáni programok és az ugrálóvár iránt. A Borzavári Róza és Császár Dominik népzenészek által vezetett, hangszerbemutatóval és daltanulással egybekötött táncházra már összejött egy csapat gyerek, köztük a Máltai Tanoda diákjai. Az érdeklődő kicsik élvezték a nemezelést és a kosárfonást is. Molnárné Miklán Jolánnak, a Levendula Művészeti Iskola vezetőjének irányításával labdát és kiskosarat készítettek. Finomak voltak a hűsítő italok és a fagylaltok, amelyeket a szervezőktől kaptak a nagy melegben a résztvevők.

Borzavári Róza és Császár Dominik - hangszerbemutató, daltanulás

A felnőttek Uzsalyné dr. Pécsi Rita a Serdül a kölök! című élvezetes előadásában a serdülőkor jellemzőiről hallottak, és olyan módszerekről, taktikákról, amelyek megkönnyíthetik a szülők számára azt a jó pár évet, amelyet második születésnek nevez a neveléskutató.

A hangszerek bemutatóját hallgatták és figyelték a nézők, a családi napon résztvevők Fotók: L. Mészáros Irma

A nap legsikeresebb programja természetesen a Muzsikás együttes Elindultam szép hazámból című koncertje volt, amelyet - hogy a kisgyermekes családok is részt vehessenek rajta - este hétre hirdettek meg. Mert gyermekkorban kell kezdeni a népzenével való megismerkedést is, mondta a várszínpadon tartott koncert elején Hamar Dániel Kossuth-díjas népzenész, a Muzsikás együttes alapítója, akinek személyes kötődései is vannak Dunaföldvárhoz. Mivel egy családi napon fontos a gyermek, így Berecz István a műsor elején mindjárt meg is táncoltatta a vállalkozó kedvűeket.

A kosárfonást is kipróbálták a gyerekek

A Muzsikás zenészei - Hamar Dániel, Éri Péter, Porteleki László és Sipos Mihály - igényes, jó összeállítással álltak a tavaly sikeres koncert után újra a színpadra. Rajtuk kívül a mostani koncerten hallhattuk még a szép hangú Navratil Andrea népdalénekest is. A régi magyar kultúra zenéje és dalai, magas színvonalú muzsikálás, örömzenélés, közvetlen, mégis igényes és tartalmas összekötő szöveg és óriási élmény - ezt kapta a csaknem négyszáz fős közönség. A koncerten közreműködött egy-egy tájegység táncát bemutatandó Berecz István néptáncos, a Fölszállott a páva első évadának győztese, valamint párja, Bures Réka, de a közönség számára meglepetésként fellépő Appelshoffer János, a Dunaföldváron élő Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Magyar Táncművészeti Egyetem művésztanára és felesége, a táncpedagógus Appelshofferné Rabóczki Anikó is nagy sikert aratott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!