Hírek

2015.03.13. 18:55

Alapításának 50. évfordulóját ünnepelte a Rosti iskola

Dunaújváros – Sok emlékezetes pillanatot idéztek, szemet gyönyörködtető produkciót és kiállítást láthattak és báloztak a Rosti kötelékébe tartozók pénteken.

Körmendi Erzsébet

A Rosti Pál Gimnázium Általános és Szakképző Iskola alapításának 50. évfordulóját ünnepelte tegnap nagyszabású rendezvénysorozattal. Az intézmény klubjában teadélutánra gyűltek össze az egykori dolgozók iskolája, a Földes, illetve „újkori” nevén a Rosti egykori és mostani tanára, öregdiákjai. Dr. Kiss Attilánéval beszélgetve kiderült: számára a mindent jelenti ez az iskola. Édesapja, Sobor István alapította és igazgatta 21 évig, aztán a tanulmányai végeztével Pannika (így szólítják a kollégák és az öregdiákok) és a férje is az intézményben dolgozott, dr. Kiss Attiláné 1971-től 2007-ig.

Dr. Kiss Attiláné úgy fogalmazott: édesapja után nehéz örökség volt számára a Rosti vezetése, igyekezett szinten tartani és a fejlődést szem előtt tartva az igényekhez alakítani a képzési profilt. Büszke az iskolájára azért is, mert az egykori tanárai jó nevű intézményeket hoztak létre, képszerűen fogalmazva: a Rosti termékeny fatörzs, amelyből erős ágként hajtott ki az Adu, a Pannon és a Mezőföld.

Az öregdiákok egyike Deák Ferenc, aki ötven évvel ezelőtt kezdett a dolgozók esti iskolájában. A vasműben folyamatos váltó műszakban dolgozott, éjszakázás után az iskolapadban folytatta, előfordult, hogy elaludt a matematika órán... De jóleső érzéssel gondol vissza minden pillanatra, a neje is itt dolgozott, tehát több szállal kötődnek a Rostihoz.

Emblematikus alakja, pedagógusa az iskolának Jakóné Fekete Teréz, aki köszöntőjében hangsúlyozta: A közös munka, az azonos célok szinte családias légkörű osztályközösségeket formált. Hasonlóan jó közösséggé formálódott tantestületünk is. Tiszteltük egymást, kikértük egymás szakmai véleményét. Arra törekedtünk, hogy tanítványaink igényes, művelt emberekké váljanak, hogy helyt tudjanak állni az életben.

Balla Attila, Kiss Ervin Gábor, Móder Rezső, Farkas Mihály Edó, Nyitrai Mihály, Pats József, Rozsnyai Sándor, Várnai Gyula, Wellser Gabriella valamennyiben Rostiból indultak. Munkáikban gyönyörködhettek a vendégek a gálaműsor előtt a mozi galériájában rendezett tárlaton, amelynek megnyitóján Kiss Attiláné azt mondta: kevés iskola dicsekedhet ilyen rangos díjakkal rendelkező művészekkel, akiknek jelentős szerepük van a város művészeti életében.

A gálaműsorban pedig szemet gyönyörködtető produkciókat láthattak az ünneplők a közelmúltban végzett és mostani diákoktól. Gaálné Benedek Gyöngyi igazgató köszöntőjében beszélt a pályázati támogatásból megvalósult 2,5 éves jubileumi programról, és elmondta: a múlt tiszteletéről szólt a  néhány óra. Az elődök sikerre vitték az iskolát, nagy felelősség a nyomdokukban haladva megerősíteni az értékeket. Fontos, hogy olyan hellyé tegyék a Rostit, ahová a tanuló és a tanár nap, mint nap szívesen megy, mert, ahogy egy bölcs mondás tartja: minden gyermek megérdemel egy elégedett pedagógust. Mert az iskolát gyerekek teszik téglafalakból alma máterré.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!