Hírek

2017.02.12. 19:45

Előadás a magyar ősvallásról

Dunaújváros - A SZEM Baráti Kör szervezésében létrejött Pentele Szakrális Szabadegyetem legutóbbi előadásában a magyar ősvallás volt a téma.

Balla Tibor

Az evangélikus templomban az előadó a téma avatott szakértője, Szántai Lajos művelődéstörténész volt. Hogy ez a kijelentés mennyire megfelel a valóságnak, jól mutatja, hogy az egyszuszra kétórás előadás végén konstatálni volt kényszerű, még épp csak a bevezetésig jutott el. Így aztán várhatóan még vagy három alkalommal fejtegeti majd a magyar ősvallás témakörét.

Szántai Lajost (középen) értő közönség várta az előadáson Fotó: Ady Géza

Sem az előadó, sem a hallgatóság nincs könnyű helyzetben egy ilyen esetben, hiszen a szakértő olyan mérhetetlen tudás birtokában van, hogy állandóan talál egy-egy újabb megemlíteni való témát, amit elengedhetetlenül fontosnak tart hozzáfűzni a könnyebb megértés végett, így azonban állandósulnak előadásában a kisebb-nagyobb kitérők. A közönségre pedig az a nem csekély teher nehezedik, hogy igyekezzen lépést tartani az előadó tempójával, eligazodjon az idézetek, utalások erdejében. A Pentele Szakrális Szabadegyetem hallgatói szemmel láthatóan kellőképpen felkészültek voltak a témából.

Érzékeltetésképp Szántai Lajos visszakalauzolt az időben a szkíták hitéletéhez, segítségül hívta A magyar régészet regénye című kötetet, a gregorián dallamkönyvet, László Gyula munkásságát, Kálti Márk Képes krónikáját, Zachar József hadtörténészt, de szavak hangalakjának értelmezésébe is bocsátkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!