Hírek

2014.10.21. 17:15

Előszállási a megye legszebb kertje

Előszállás - Nyúl Mihály és felesége Marika kertjét választották meg olvasóink szavazataikkal az év kertjének Fejér megyében.

Körmendi Erzsébet

Kunstár Csaba, Nyúl Mihály és felesége Marika, Várkonyi Zsolt a díjátadás után az év legszebb kertjében

Kunstár Csaba a Fejér Megyei Hírlap digitális főszerkesztője, valamint Várkonyi Zsolt a Dunaújvárosi Hírlap lapigazgató főszerkesztője közösen adta át az Év kertje Fejér megyében elismerő oklevelet Nyúl Mihálynak és feleségének Marikának. A kapuban a fémből készült Bádog kutyus fogadott bennünket a házigazdákkal közösen, és megállapítottuk: a filagória szélére akasztott tartókban még mindig bírják a futómuskátlik, a pistikék helyett viszont már a krizantémok uralják az ágyásokat rózsaszín, fehér, sárga virágpompával, mellettük aprófejű árvácskák próbálnak megerősödni. Az örökzöldek viszont ugyanolyan harsogóak, üdék, mint a nyáron voltak. Azóta a férj újabb virágtartót faragott, ami kordét formál és a nyergéből nem hiányzik az ember sem.

Jóleső érzéssel tekintettünk körbe a kerten, ám a mi jó érzéseink eltörpültek a házaspár öröme mellett: a a PLT jóvoltából élvezhetik a Tinódi Hotel és Étterem vendégszeretetét egy hosszú hétvégén keresztül. Marika az oklevél és a kertkapura kihelyezhető elismerő tábla mellé átvette a PLT legújabb, disznótoros ételek szakácskönyvét, és azonnal kiderült: egyik szerző, az előszállási Kerlang Ferencné jó ismerőse.

- Nagyon sokat adott számunkra ez a verseny. Figyeltük mind tíz bemutatott kertet, és számos új ötletet merítettünk a többiektől. Beszereztem például már több fűszernövényt, citromfüvet, borsmentát, bazsalikomot és szeretném lestyánnal esetleg levendulával is gyarapítani az ültetvényt. Kaptam néhány örökzöld tippet is, amit hasznosítok a saját kertemben újságolta Marika. A férje, Mihály pedig hozzátette:

- Sokkal több volt ez egy kertészeti versenynél, mert újra összehozott bennünket olyan ismerősökkel, akikről régen nem hallottunk. Egyik barátunk például Pusztavámon, a másik Budapesten, Dunaújvárosban, feleségen régi nevelőotthoni patronáltja Seregélyesen olvasta a kertünkről megjelent cikket az újságban, illetve az interneten. Utána rengetegen felhívtak bennünket vagy email-t írtak. Úgyhogy, talán van a megyében szebb kert is a miénknél, de nekünk van a legtöbb barátunk, jóakarónk.

Rácalmási lett a harmadik helyezett

Kevés, mindössze tizennégy szavazaton múlott Nagyné Halupka Lívia második helyezése. De az ezüst érem is gyönyörű, kiváltképp, ha azt olyan csodabirodalomért kapja az ember, mint az ő kertje.

A rácalmási Nagyné Halupka Líviáéké Fejér megye harmadik legszebb kertje. A házaspár négy évvel ezelőtt vásárolta meg a Tóth Árpád utcában lévő családi házukat, amit azóta kicsinyenként újítanak fel, formálnak a saját igényük szerint. A háziasszony imádja a virágokat, elvétve fordul elő, hogy a piacról, üzletból képes hazatérni valamilyen növény nélkül. Folyton ezekre a színes csodákra, különlegességekre spórol, és állandóan rendezgeti a kis terciát, pakolgatja a virágokat.

A ház előtti előkertben fenyő volt egykor, alatta, körötte semmi nem marad meg. Egy vihar után kiemelték a fákat, földet cseréltek, és a helyükön most rózsaliget van, az ablakokban hamvas futó, ami vissza-visszatérő színfolt a pihenő részben, a sziklakertes szigeteknél és a teraszon.

- Októberkének hívják ezt a növényt, mert ebben az őszi hónapban virágzik. Édesanyám kedvence volt. Ránézek ezekre a virőágokra, és érzem anyu lelkét. A leandereket is tőle örököltem, rengeteg féle van, metszem, fiatalítom, a hajtásokat elültetem, sok van belőle mondta Lívia a nyáron, amikor bemutattuk a kertjét. Olvasóinknak is tetszett a virágözön és növénypalota, hiszen 289-en erre a kertre adták le szavazatukat. Gratulálunk a 3. helyezéshez!

A különdíjas

A Fejér Megyei Hírlap – a szakértők véleménye alapján – az idén különdíjat adott át a legharmonikusabb díszkert létrehozójának, a móri Ferencz Józsefné Aninak. A különdíjas jutalma szintén egy kertkapura erősíthető tábla, és egy kétszemélyes, rövid belföldi pihenés. Ferenczné Ani azt meséli, a kerti munka valóságos gyógyszer számára. Szerencsére a férje – aki viszont barackost gondozza – rendszeresen főz – így ő „kiszorul” a díszkertbe, s a növényekkel foglalatoskodhat. A kert lépcsőzetes, teraszos elrendezésű. Meg kell fogni a homokos talajt, mert a dombról lezúduló eső kimossa a földet a növények alól. Ezért is használ buján zöldellő talajtakaró növényeket, de nagyon szereti a a borostyánt is. Itt is ott színes virágok nyílnak a kertjében, még most, ősszel is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!