Hírek

2016.02.07. 18:40

Először kaptak egyetemi diplomát a dunaújvárosi végzősök

Dunaújváros – Emlékezetes ünnepségen adták át a diákoknak a tanulmányaikról szóló dokumentumokat az egyetemen.

Pekarek János

Elegáns és megható: talán ezekkel a jelzőkkel lehet a legjobban leírni a Dunaújvárosi Egyetem (DUE) szombati diploma- és oklevél-átadó ünnepségét, amelyet az intézmény sportcsarnokában rendeztek. Az ünnepség elnökségében az egyetem vezetői és a hallgatói önkormányzat képviselője mellett ott voltak a következők: dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, Cserna Gábor , Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere, az egyetem stratégiai partnereinek képviselői, a Dunaújvárosi Felsőoktatásért Alapítvány kuratóriumi tagja, dr. Kovács Péter , a járási hivatal vezetője.

Az ünnepséget dr. Rajcsányi- Molnár Mónika , az egyetem oktatási és általános rektorhelyettese nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy az egyetemi ranggal új korszak kezdődött az intézmény életében. A rektorhelyettes angolul köszöntötte az egyetemen tanuló külföldi diákokat. Az ünnepi műsort a Saxophone Bird Band adta. Dr. habil András István rektor ünnepi beszédében is kitért az egyetemi előléptetésre. Mint mondta: megvalósult az elmúlt ötven év álma, létrejött Dunaújvárosban az alkalmazott tudományok egyeteme. A végzett hallgatók fogadalomtételét Szántó Csilla műszaki menedzser szakos diák mondta el társai előtt. A külföldi diákok angolul tettek fogadalmat. A diplomákat és okleveleket András István rektor, és annak az egyetemi intézetnek az igazgatója adta át, amelyben a diákok végeztek. Összesen 122 diploma és oklevél talált gazdára az ünnepségen az oktatók, családtagok, diáktársak előtt. A végzett egyetemistáktól Cserna Gábor polgármester köszönt el. Beszédében hangsúlyozta: a 2000 óta önálló intézményként működő főiskola az elmúlt években szakstruktúra- átalakuláson, továbbá szervezeti kultúra váltáson ment át, képzéseit a munkaerőpiac igényeihez igazította, regionális szinten erősítette szakmai együttműködését a piac szereplőivel.

Megemlítette, hogy a Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola beköltöztetése a campusba legalább akkora változás, mint a duális képzések megjelenése. A végzettekhez szólva kijelentette: minden nemzedéknek feladata és felelőssége, hogy a magyar nemzet szellemi örökségét alázattal óvja és építse tovább. Az értelmiségi lét felelősséggel jár! Az ünnepség végén kitüntetéseket adtak át. Az egyetem szenátusa a Dunaújvárosi Egyetem Tiszteletbeli Polgára címet adományozta Varga Józsefnek , a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnökének. Professor Emeritus címmel tüntették ki dr. habil Nádasdi Ferencet, a közgazdaságtudományok doktorát, az egyetem volt oktatóját és tanszékvezetőjét. Címzetes Egyetemi Docens címet adományoztak Virág Jánosnak , az Alcoa székesfehérvári gyára csoportvezetőjének. Alkalmazott Tudományért Díszoklevelet kapott dr. Pór Gábor , a Bosch élettartam kutató laboratóriumának vezetője. Az egyetem kancellárja Kancellári Díszoklevelet adományozott az egyetem munkatársainak, dr. Őri Adriennek és Budai Jánosna. Dr. Rajcsányi-Molnár Mónikát a miniszterelnök főiskolai tanárrá nevezte ki. Tizenegyen emléklapot kaptak a hallgatói önkormányzatban végzett munkáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!