Hírek

2013.02.01. 18:12

Előzzük meg a bűnt, a bajt!

Dunaújváros - Az egyik nagyáruház előterében legfeljebb a bevásárlókocsit toló vásárlók sebességét mérhette volna a traffipax, amelyet testközelből nézhettek meg az érdeklődők.

Körmendi Erzsébet

Komolyra fordítva a szót: rendvédelmi nap volt pénteken kora délutántól estig a nagyáruház előterében  a parkolóban a járműveket vehették szemügyre az emberek , amelyen a rendőrség, a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a mentők munkáját ismerhették meg a  járókelők. Érdekes technikai eszközöket, éles fegyvereket is tanulmányozhatott bárki. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság és a Pálhalmai BV Intézet ötletéhez csatlakoztak a helyi rendvédelmi szervezetek.

- A bűn- és balesetmegelőzésről szól ez a mai délután. Szórólapokkal, KRESZ-totóval és még számos más módon szeretnénk kicsit közelebb kerülni az emberekhez, felhívni a figyelmüket a megelőzés fontosságára, illetve elfogadtatni magunkat, a munkánkat - hangsúlyozta Kiss Z. Edward hadnagy, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Mert az autósok réme, a traffipax sebességmérés a legkisebb része a rendőri munkának  bár kétségkívül van visszatartó ereje, amikor nyomjuk a gázpedált, és baleseti okok között is előkelő helyen szerepel a gyorshajtás...

Ennél sokkal emberközelibb, amikor segítenek a diákoknak átkelni a zebrán, felhívják a figyelmet a lakásmaffia ténykedésére, az iskola erőszakra, vagy  a drogok veszélyeire. A büntetés-végrehajtás pultja durva volt, hiszen puskát, gumibotot és más mozgáskorlátozó és kényszerítő eszközöket sorakoztattak fel, amelyek segítik a munkát. A háttérben  a pálhalmi börtönóriásról készített film pergett,  a börtön két napját kísérhették figyelemmel az érdeklődők.A mentők vércukrot mértek és bemutatták az újraélesztést. A tűzoltók  fényképekkel figyelmeztettek veszélyhelyzetekre. Orosz Csaba tűzoltóparancsnok mutatott néhány technikai felszerelést  feszítővágót, vegyvédelmi maszkot , a katasztrófavédelem szakemberei az idén fokozottan előtérbe került szén-monoxid-mérgezés megelőzéséről, a kémények karbantartásáról beszélgettek az érdeklődőkkel, és megfigyelhettük a mobil laborukat, a sugár- illetve gázkoncentráció-mérőjüket is. A teljesség igénye nélkül említettünk ki néhány érdekességet a  rendvédelmi délután kínálatából. Összegezve: érdekes volt, látnivalókkal és hasznos információkkal szolgált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!