Hírek

2013.03.04. 15:45

Eltemették a hideget Mezőfalván

Mezőfalva - A hagyományok szerint: a banya tűzbe vitte magával a betegséget és minden rosszat, amit kis papírlapokon feltűztek rá a mezőfalviak.

Horváth László

A Kiss Kálmán Művelődési ház  idei téltemetésére sokan érkeztek  családostul, főleg kisgyerekkel. Az égő szalmabábot a helyi néptáncosokkal együtt  körbetáncolták a résztvevők, és akik netán megszomjaztak a tűz látványától, azoknak civilek és intézményi dolgozók igyekeztek teával, csörögefánkkal még kellemesebbé tenni a programot.  Közel kétszáz érdeklődő előtt búcsúztatták el a telet szombat délután Mezőfalva  a Piac terén. A banyának öltöztetett szalmabáb már kora délután várta az embereket, hogy feltűzzék rá azokat a cédulákat, melyekre betegséget, vagy valamilyen rosszat írtak fel. Régi időkben a bábut  körbe hordozták a falvak utcáin, de ez mostanra átalakult egy központi ünnepséggé. A közösségi téren felállított máglya közepén elhelyezett kiszebabát a meggyújtás után körbetáncolták a helyi néptáncosokkal együtt. A programban résztvevőknek köszönhetően már biztosan messze jár a tél,   átadta helyét a jónak, a megújulásnak  vagyis a tavasznak.

Címkék#Mezőfalva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!