Hírek

2013.12.05. 18:35

Elúszott az iváncsai uszoda

Iváncsa - Nincs most úszásoktatás a tanuszodában: pénz híján bezárta az üzemeltető. Bevétel nincs, de kiadás igen.

Pekarek János

Három hete bezárták az iváncsai kistérségi tanuszodát. Azt az eddig remekül működő (bár ami a fenntartását illeti, eddig is többször meg-megbicsakló) létesítményt, amelyben a kistérség nyolc településének (Iváncsa, Adony, Besnyő Beloiannisz, Kulcs, Perkáta, Pusztaszabolcs, Szabadegyháza) szó szerint apraja és nagyja járt úszni tanulni, gyógyúszásra, úszóedzésre, versenyezni, relaxálni, kikapcsolódni, masszázsra.

Azt most nem idézzük, milyen leveleket kaptunk azoktól az érintettektől, akiknek gyerekei, vagy ők maguk immár nem juthatnak be az intézménybe. Nem tűr nyomdafestéket.

Viszont megkértük Szabó Ferencet, Iváncsa polgármestertét, hogy foglalja össze számunkra a történtek lényegét.

Ez pedig a következő.

A 2009-ben átadott pompás uszodát 2012. decemberében éppen a fenntartás és üzemeltetés megkönnyítése végett a kistérségtől átvette az állam, kivásárolva a rosszhírű PPP-konstrukcióból, amely magántőkét bevonva építtetett középületeket – ám évtizedekre nagy anyagi terhet rótt ezzel önkormányzatokra, intézményekre. Az uszodát továbbra is egy kft. működtette – de idén január elsejétől már az állam pénzén. A tervek szerint. Ám idén márciusban azzal szembesült a kistérségi tanács, hogy a tényleges vagyonátadás nem történt meg. S ami még rosszabb: senki nem is fizetett a létesítmény fenntartásáért. Azért, hogy az uszoda nyitva tarthasson, a kistérség települései felkérték Iváncsát: ideiglenesen vegye vissza a működtetést. A község ezt megtette – a pénzt a kistérség fizette tovább, és saját buszával szállította a diákokat az uszodába, oktatásra.

Ám a tanuszoda fenntartására az önkormányzatoknak nincs pénzük: ahogyan az iskolákat is az állam fizeti. A településektől elvontak minden ilyen forrást.

A minisztériumok szintjén viszont valami összekavarodott: egyik államtitkárság sem akarta átutalni a működtetéshez szükséges pénzt. Júniusban Iváncsa, a kistérségi tanáccsal egyetértésben, a csőd elkerülése érdekében tájékoztatta a kormányhivatalt, az üzemeltetőt és a minisztériumokat, hogy nem az ő lehetősége az uszoda fenntartása.

Azóta küzd a kistérség a megyei kormányhivatallal együtt az uszodáért. Írtak már a miniszterelnöknek is – mire megindultak az egyeztetések.

Itt tartunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!