Hírek

2016.07.12. 17:35

Ember a kulisszák mögött

Dunaújváros - A Bartók Kamaraszínházban minden évben a teljes társulat szavazatai alapján díjazzák a legjobb háttérszakembert. Idén Hevér Rudolfné művészeti titkár kapta. Szóra bírtuk.

Balla Tibor

- Színházjáró ember voltam, de a színház iránti elkötelezettségem akkor kezdődött, amikor dolgozni kezdtem itt. Szerencsés vagyok. Mindig olyan munkát kaptam, amit még soha nem csináltam, és ami érdekelt. Így kerültem a színházhoz is.

- Erre számított?

- Nem volt elődöm, aki betanított volna. Művészeti titkárokat nem képeznek, pedig megérdemelne egy szakot, mert nagyon fontos munkakör. Szükség volt minden ismeretemre, a józan paraszti észre, figyelemre, koncentrációra, pontosságra. Olyan volt, mintha az összes előző munkám ezt készítette volna elő. Egyik helyen a precízség, pontosság fejlődött, a másik helyen az értékesítés, hogy egy termékhez hogyan nyúlok hozzá, hogy az vonzó legyen. Hogyan értek szót, hogyan tolmácsolom azt, amit szeretnék, hogyan teszem vonzóvá. Ahogy a feladatok jöttek, úgy rakódott össze a munkakör.

A díjazottra, Hevér Rudolfné Ritára jellemző, hogy mindenkire minden helyzetben mosolyog

- Rögtön művészeti titkárként kezdett?

- Nem sokkal Dunaújváros Táncszínháza megalakulása után a tagozat művészeti titkára lettem. Mindenképpen szerettem volna nagyon jól csinálni. Érdekes volt részese lenni az alkotó folyamatoknak, megismerkedni a tánc különböző műfajaival. Hogyan jön létre egy koreográfia, mi fontos a színpadon, mi fontos a színpad mögött? Kiváló alkotókkal, előadókkal, táncosokkal, színészekkel találkoztam. Megismerkedtem a kulissza mögötti világgal, ami lenyűgözött. Ott is egy másik előadás zajlik, azzal a címmel, hogy versenyfutás a másodpercekkel. Nagyon tiszteletre méltó munka ami ott folyik.

- Öt éve a teljes színház művészeti titkára.

- Ismét fogalmam sem volt, hogy mit vállalok. Olyan dologba ugrottam, amit még ilyen nagy játszótéren nem csináltam. Ez egy nagyon sokrétű, izgalmas, változatos munka. A gerincét - azon kívül, hogy megmaradt a tájelőadások szervezése és a pályázatok - az egyeztetés adja. Ezt úgy kell elképzelni, hogy havonta egyszer az összes színház művészeti titkárai találkoznak. Ott két hónappal előre próbáljuk elkészíteni a színház havi programját. Itt a színészek elfoglaltságait tartjuk számon. Ezt úgy kell elképzelni, hogy van olyan művész, aki nyolc, kilenc színházban tizenöt darabban játszik.

- Ha kiesik, összeomlik a gépezet. Nem lehet beteg?

- Nem is voltam. Úgy döntöttem, hogy nem leszek.

- Nem számított a díjra?

- Nem foglalkoztam a gondolattal. Nem volt egy várt, vagy elvárt dolog a részemről. Nagyon boldog voltam, és nagyon büszke voltam. A munkatársak, a kollégák elismerése számomra talán a legfontosabb. Egymásra számítunk, és számíthatunk. Ezt nagyon jó tudni. Itt mindenkinek a munkája szorosan összefügg a végeredménnyel.

- Hogyan tovább?

- Az már nagyon bevált, hogy azt csinálom, amiben örömömet lelem. Én ennél maradnék.

Minden évben a színház összes dolgozója, az egész társulat titkos szavazata alapján egy, nem művész munkakörben dolgozó háttér szakembert díjaz. A Kulissza díjat az a kiemelkedő munkát végző kolléga kaphatja meg, aki kreativitásával, színházszeretetével, jó kommunikáció készségével, magas színvonalon képes a munkavégzésre.

A díjat a 2013/2014. évadban Siegrist Cecíliának, a 2014/2015. évadban pedig Puskás Ferencnek ítélték oda.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!