Hírek

2015.02.18. 18:00

A holokauszt vándorkiállítás Dunaújvárosban is látható lesz márciusban

Dunaújváros - Tanulságos, felkavaró és megrázó élményt ad a holokausztnak mementót állító vagonkiállítás. Dunaújvárosba márciusban lesz látható a különleges hangulatot árasztó tárlat - várják a látogatókat, diákcsoportokat!

Körmendi Erzsébet

A holokauszt vagonkiállítás projekt célja: a holokauszt történelmi tényeivel megismertesse a fiatalokat, és ez által emberségre nevelje őket. A vagonban a rendhagyó történelemórán konkrét emberi sorsok, élettörténetek mutatják a pozitív példát, miként lehet embernek maradni minden körülményben. Az erőszak, a gyűlölet és a bosszú soha nem lehet megoldás. A vagonkiállítás az emberségre nevel!

Idén akadálymentesítették a tárlatot, így elérhetővé vált a különféle fogyatékossággal élők számára is a vagon és az abban található információk.

Megdöbbentő időutazáson vehetnek részt a marhavagonban... Látható például Peterfreund István fotója, aki testvérével ikerként túlélte dr. Mengele kínzásait, és a szovjet katonák fotózták le őket, amikor az auschwitzi haláltáborból jönnek ki
Fotó: Az Élet Menete Alapítvány

- A MÁV ezt a marhavagont ki akarta selejtezni és megsemmisíteni. A budapesti Holokauszt Emlékközpont támogatásával tíz évvel ezelőtt egy hónapon keresztül a budapesti Keleti pályaudvaron a tizedik vágányon fogadta a látogatókat - idézte fel a kezdeteket Novák Ilona múzeumpedagógus, projektvezető.

Az Élet Menete Alapítvány is bekapcsolódott a munkába, és 2007-ben országjáró körútra indult a vagon. Azóta 67 városban közel 130 ezer diák látta és vett részt egy rendhagyó történelemórán. Időközben a teherkocsi korabeli külsőt kapott, annak megfelelően barnára festették, így még hitelesebb lett. A vagon oldalán a kötelező feliratok is a korabeli követelményeknek megfelelő lett.

A vagonban időutazáson vesznek rész a diákok: egy debreceni futballista zsidó fiatalember sorsán keresztül betekinthetnek abba, hogy milyen volt 1944-ben a gyűlölet és az elutasítás céltáblájának lenni, és a történelem vasfogai között őrölve hogyan tudott életben maradni, úgy, hogy közben nem volt benne gyűlölet és bosszú.

A rendhagyó tárlat a holokauszt magyarországi átfogó történetét mutatja be. A marhavagonban korabeli fotók, katonai öltözékek, bőröndök, gőzmozdony zakatolás teszik hitelessé az installációt. Az utazómúzeum 2007 óta járja az országot, megáll városokban, ahol díjtalanul megtekinthetik a látogatók. Iskolás csoportok előzetes bejelentkezés alapján részt vehetnek egy interaktív tárlatvezetésen.

Dunaújváros is lehetőséget kapott az időutazásra: a vagonkiállítás a vasútállomáson lesz megtekinthető március 16-20. között. A szervezők szeretnék, ha minél több iskolás, diák megnézné az ingyenes kiállítást, akár egy rendhagyó történelem óra keretében is. A tárlatot március 16-án 11 órakor Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester nyitja meg.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!