Hírek

2013.12.26. 17:35

Rúzsa Magdi kétszer született

Rúzsa Magdi (Magdolna) állítása szerint kétszer született. Először a vajdasági Verbász városban, másodszor pedig 2006. május 20-án, mikor megnyerte az egyik nagy kereskedelmi televízió zenei tehetségkutató versenyét.

Balla Tibor

Másfél évtizede biztosan nem volt tanúja ekkora sikernek a Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza nagyterme, mint vasárnap este. A vajdasági kis faluból indult szülészeti és nőgyógyászati nővért, e csillogó tehetségű rekedt-hangvirtuózt tombolva ünnepelte közönsége.

A Bartók zsúfolt háznyi közönségének volt mit hazavinnie a karácsonyfa alá, a tisztalelkű, nagyságában is egyszerű énekművész ugyanis betartotta ígéretét. Igaz, ma már nem az a mezítlábas, farmeros, félelmekkel teli határon túli lány érkezik a színpadra, mint aki bő nyolc esztendővel ezelőtt énekelte acapella az AC/DC klasszikust a fülének hinni nem akaró zsűri előtt...

A pódiumon feldíszített karácsonyfa jelzi a közelgő ünnepet, Závodi Gábor elbarikádozta magát a manuál hegyek mögé, Madarász Gábor előtt pedálrengeteg mutatja, hogy nem akármi van készülőben, Sánta Gábor pőre akusztikust szorongat, Kovács Barnabás kissé hátracsúszik a széken, úgy pöckölgeti a négy húrt, Hoffer Péter hátul kimagaslik mindannyiójuk közül, hogy jól láthatóan irányítsa a tempót. Ülnek mindannyian, ahogy ülünk mi is a nézőtéren, vagy az est kiplakátolt dívája, Rúzsa Magdolna, akit már mindenki csak Magdiként emleget. Ennek megfelelően kéri ő is a tegező nexust, előrebocsájtva, hogy mivel egy picit együtt ünnepelünk, ezért zömében lassú, elmélyülős dalokkal készült. A harmadik stúdióalbumról a Tizenegyről indít a Nevetni magadon című inkább lendületes darabbal, majd egy eredetileg horvát dal, Dorisz Dragovity szerzeménye szólal meg, a Gábriel , mert elhoztam az én legkedvesebb angyalomat . A latinos tempójú részeknél bizony alaposan beindul a lába a bárszék karimáján. A Tárd ki a szíved már igazi elmélyülést nyújt, az utána következő megindító kis történet pedig még közelebb hozza szívünkhöz az előadót.

Elmeséli ugyanis, hogy gyerekkorában egy ismerős padlásán talált egy bakelit lemezt. Érezte, hogy nagyon fontos dolog van a kezében, így hazavitte. De nem volt nekik lemez lejátszójuk . Könyörgött édesanyjának, hogy vegyen neki egyet, majd feltették azt a lemezt, és rövid sercegés után megszólalt az LGT. Attól a naptól kezdve minden reggelt ezzel indított. Aztán pár évvel később ott találta szemben magát Presszer Gáborral. Majd ez a fantasztikus ember úgy gondolta, hogy adni akar neki dalokat. Legutóbbi lemezére épp egy olyat, amiről úgy érezte, ha ezt tényleg jól el tudja énekelni, akkor talán maradandót alkothat. Az Egyszer elhangzása után már tudjuk, sikerült. Itt akár már be is fejezhette volna, akkor is megérte a jegyárat, ám innen még jó másfél óra érzelem, meghatódottság, kellem, megállíthatatlanul doboló lábak, egy-egy rövidke történetmesélés volt még hátra.

Olyanok, mint amikor Fülöp bácsinak szólt a dal Kishegyesre, aki mikor megtudta, hogy énekelni indul ez a lány Magyarországra, csak annyit mondott:

Ide figyeljél édes gyerekem! Ne költsed azt a kevés pénzedet, ami van, mert úgysem lesz belőled sose semmi!

Egymást követték az olyan slágerek , mint a Vigyázz a madárra, és az olyanok, amiket eddig csak a rajongók ismertek, no meg feldolgozások, mint a Beatles klasszikus, az I WantTo Hold yourHand , ami jobbra sikeredett, mint az eredeti.Egy közönséggel közös fotó után sorjáztak, hogy a végére úgy felfokozódjon a hangulat, hogy ötször kelljen visszajönnie az állva tapsoló közönség elé.Ők a ráadásban kaptak népdalokat, a kabalának számító Highwaytohell-t, és azt a GoranBregovic szerzeményt, az Ederlezi-t, amivel a szívébe zárta az ország, és amely után 2006-banBakáts Tibor az értékelésnél azt mondta: kiválasztott vagy, lehet, hogy a szeretet követe vagy.Gondolom, hogy meg vagy áldva

A számtalan díj és lemez után már tudjuk, nem Fülöp bácsinak volt igaza.


Rúzsa Magdolna

magyar énekesnő

Szólólemezek:

2006 - A döntőkben elhangzott dalok 3×Platinalemez

2006 Ördögi angyal 2×Platinalemez

2007 - T-Mobile Kapcsolat koncert Platinalemez

2008 Iránytű Aranylemez

2011 Magdaléna Rúzsa Platinalemez

2012 Tizenegy Platinalemez

Díjai:

Bravo Otto díj (2006, 2007)

Story Ötcsillag-díj (2006)

Fonogram díj (2007)

Gundel művészeti díj (2007)

Eurovíziós Dalfesztivál a Legjobb Dalszerző díja (2007)

Az év énekesnője (2007, 2010)

Az év dala (2008)

Artisjus-díj (2012)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!