Hírek

2015.11.23. 15:41

Emlékmű a határban

Adony - Mind az öt, egykor Adony környékén állott puszta emlékhelyet kapott: az utolsó a legkisebbé, Sánc-pusztáé.

Pekarek János

Olvasónk hívta fel a figyelmünket arra az emlékkőre, amely az Adonyból Perkátára vezető országút mentén látható. A következő szöveggel:

"Ezen a helyen évszázadokon keresztül létezett Sánc-puszta. Az itt élő elődeink emlékére, akik a sokszor embert próbáló körülmények között a pusztán sajátos kultúrát teremtettek: Adony város és Adonyért Alapítvány".

A szerző a Sánc-puszta emlékét őrző kőnél a perkátai út mentén. Két-három kisbirtokos család lakott erre mindössze

Mint Králl Istvántól, az Adonyért Alapítvány elnökétől megtudtuk, ezt az emlékkövet szeptember 3-án avatták fel. Mégpedig egy másik adonyi puszta, Szentmihály-puszta emlékkövével egy időben. S egy jó évtizede kezdődött program utolsó fejezeteként. Akkor határozta el ugyanis az alapítvány, hogy (Ecsődi László korábbi országgyűlési képviselő támogatásával) mind az öt, Adony körül egykor, évszázadokon át létezett, majd a II. világháború után felszámolt településrész: Alsó-Cikola-puszta, Daja-puszta, Lívia-puszta, Szentmihály-puszta és Sánc-puszta emlékét táblával, kereszttel, kővel megjelölik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!