Hírek

2014.04.27. 17:50

Emléktáblát avattak fel Perkátán

Harmadik éve emlékeznek meg Perkátán a testvérvárosok világnapjáról. Szombaton a Szabadság téren egy táblát avattak.

Bogó Anikó

A táblát Somogyi Balázs polgármester adta át Perkátának Siba Árpádnéval, a Perkáta Kisbács Baráti Egyesület elnökével és Lászlóné Jóvári Liával, a Perkáta-Saint Maximin Baráti Kör vezetőjével. A tábla avatójának idején a kastélykertben már a főzőverseny és a labdarúgó bajnokság is elkezdődött. A Francia Klub sátránál sajtkülönlegességeket és francia borokat kínáltak, míg a Kisbács Egyesület tagjai kiváló magyar-erdélyi ételeket készítettek.

Siba Árpádné, Somogyi Balázs és Lászlóné Jóvári Lia a szombaton felavatott perkátai emléktáblánál (Fotó: Bogó Anikó)

A perkátai régiséggyűjtők is csatlakoztak a programhoz, pöfögőikkel, traktorjaikkal utaztatták a vállalkozó kedvű személyeket a kastélykertben, valamint Piros László különleges kerékpárját is kipróbálhatták a legbátrabbak. Délelőtt az általános iskolás korosztálynak egy virtus vetélkedőt szervezett a Perkátai Sport Egyesület. A Faluüzemeltetés dolgozói babgulyással várták a sportolókat, a mérkőzések után. Somogyi Balázs polgármester elmondta, hogy a kínai kapcsolat a legrégebbi, amelyet mára önkormányzati szinten ápolnak. Perkáta volt az első hazánkban, akinek testvértelepülési kapcsolata alakult ki Kínával, Huaxianggal. Az erdélyi testvértelepülési kapcsolat Fejér megye és Kolozs megye kapcsolatából alakult ki, immáron tíz évvel ezelőtt. Franciaországba júniusban egy harmincöt fős csoport fog utazni, illetve júliusban nyolc általános iskolás diák és kísérőik látogatnak el Saint-Maximin-be.

A testvértelepülési nap sportversenyeinek eredményhirdetése, középen Vátkai Zoltán szakosztályvezető. (Fotó: Bogó Anikó)

Lászlóné Jóvári Lia a Perkáta-Saint-Maximin Baráti Kör új vezetője elmondta, hogy a baráti kör, a klub nyolc éve működik. Az utazásokat az önkormányzat szervezi, de az ide látogató családok programjainak szervezésében részt vesznek és természetesen a családokkal, a klub tagjai tartják a kapcsolatot. A baráti kör vezetője elmondta, hogy francia családokkal, huszonöt éves személyes kapcsolata van, személy szerint rajong a francia kultúráért és jól beszéli a nyelvet. Pedagógusként a korai nyelvtanulás lelkes híve és bízik benne, hogy a perkátai gyermekek részére a francia nyelv tanulása – az angol és a német mellett – is biztosítható lesz. A Perkáta-Saint-Maximin Baráti Kör fő célja, hogy összehozzák azokat a családokat, akik kapcsolatban vannak a francia testvértelepüléssel, közös programjaik vannak, francia gyermekek táboroztatásában is közösen részt vesznek.

Siba Árpádné a Perkáta-Kisbács Baráti Egyesület vezetője elmondta, hogy az idei évben ők utaznak Erdélybe. Szeretnék az elmúlt tíz évet méltóképp megünnepelni, emlékezetessé tenni. Egy fotóalbumot kívánnak összeállítani a közös képekből, amelyhez gyűjtik az anyagokat.

– Évenként felváltva látogatjuk egymást, a programokat úgy szervezzük, hogy minél többet mutassunk meg hazánkból és ők is az erdélyi nevezetességekkel ismertetik meg a kilátogató csoportokat. Igyekszünk egymásnak mindig új programot kínálni. Fontos a családi kapcsolatok ápolása, igyekszünk fiatalokat bevonni a kapcsolatba, fiatal családtagjainkat visszük ki, hogy megismerkedhessenek az ottani magyar emberekkel. Rendszeres klubösszejöveteleinken állandó téma Erdély, az ottani kultúra, nyitottak vagyunk a rendezvényekre, szervezőként, kiállításokon, irodalmi programokon részt veszünk. Egyesületünknek a hagyományok ápolása, továbbadása nagyon fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!