Hírek

2015.04.29. 10:39

Várostörténetek: Éljen május elseje! A munkásosztály ünnepe

Dunaújváros - Valamikor, nem is olyan régen, el sem tudtuk képzelni városunkat az évenkénti Május elsejei dísztribünös felvonulások nélkül, amelyek annak rendje és módja szerint virslis-sörös majálisokba torkolltak.

Szente Tünde

A nevezetes ünnepen térzenére ébredt a város apraja nagyja. A kisdobosok a fehér ingre/blúzra kék nyakkendőt, az úttörők piros nyakkendőt kötöttek, a felnőttek felvették legszebb ruháikat, hogy azután a város főutcáján, a Vasmű úton történő menetelésben a termelő üzemek és szolgáltató létesítmények, a közintézmények jelképeivel fapálcikás nemzeti színű zászlócskákat lengetve, luftballonokat himbálva, a térzene ritmusára lépdelve haladjanak el az egykori szökőkút mellé a város vezetői és díszvendégei számára felállított tribün előtt. No, és persze, a menetből nem hiányoztak a kultúrcsoportok, néptánc-, avagy moderntánc formációk, miként a sportolók sem. A korabeli fotókon látunk ideiglenesen itt állomásozó szovjet katonai alakulatot is, amint annak egyenruhásai fegyelmezetten, békésen, barátságosan vonulnak. A rendet a munkásőrség sorfala biztosította, a kötelekkel kifeszített kordonok mentén. A szolgálatot teljesítő munkásőröknek különösebb teendőjük nem akadt, hiszen a Május elsejék a munkásosztályt, a munkás-paraszt szövetséget, a szovjet-magyar megbonthatatlan barátságot, végső soron a világbékét éltették.

Élüzem felvonulási kocsija az ötvenes években

A várostörténet krónikaíróinak valami okból kifolyólag nem mozgatta meg a fantáziáját a téma, jó néhány kötetet fellapozva, kiviláglik, hogy nem szenteltek önálló fejezetet ennek az eseménynek. Fotóanyagot annál többet találunk, hiszen a sajtó kiemelt témájául szolgáltak a Munka ünnepek . A családi archívumok mélyén is ott lapulnak a különböző évjáratú, mosolygós, jókedvű, kollektívákról, családtagokról, gyerekekről és felnőttekről készült, többnyire fekete-fehér fényképek.

A rendszerváltással a felvonulások elmaradtak, a majálisok viszont nem, sőt, esetenként a korábbiaktól eltérő új elemekkel bővültek. Egyes városokban, több-kevesebb sikerrel kísérletet tettek a négy évtizedes hagyomány felelevenítésére. Nálunk is próbálkoztak, a fogadtatás megosztónak bizonyult.

Városunk Díszpolgára, Koltai Róbert filmje, a Csocsó, avagy Éljen május elseje! dunaújvárosi vetítése vegyes érzelmeket hozott a felszínre, a fiatalok jó szívvel, a városépítők némi érzékenységgel fogadták az 1950-es évekbe visszarepítő szatírát, amelynek egy részét itt forgatták, ráadásul dunaújvárosi szereplővel, a Pék Zsoltikát kiválóan alakító Králik Attilával.

1951. Május 1. Nevet kap a város első utcája, a Május 1. utca. Az utca elején, a 6-os kockának nevezett épületben megnyílik az első étterem. Az új kenyérgyárban megkezdődik a kenyérsütés.

1954. Május 1. A munkásosztály nemzetközi ünnepének tiszteletére a rendezvények már az előző napon, pénteken este kezdődnek. Szombaton a felvonulás és nagygyűlés után két órától színes kulturális és sportműsor várja az ünneplőket, majd a gazdag színházi program vasárnap folytatódik.

1958. Május 1. Felavatják Sztálinvárosban az Úttörővasutat, amelynek építésében a vasmű dolgozói és a város lakosai jelentős számban vettek részt.

1961. Május 1. Megnyitja kapuit a Vidám Park, ahol társadalmi összefogással elkészül 30 autós dodzsem pálya, négy ügyességi játék, láncos repülőgéphinta és az újjáépített óriáskerék.

1963. Május 1. A városi vállalatok, üzemek, intézmények kétórás színpompás felvonulással emlékeznek a munkásság nemzetközi ünnepére.

Forrás: Dunaferr Dunai Vasmű Krónika, Dunatáj Kiadó, 2000




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!