Hírek

2016.06.03. 18:40

Építik az Építők útját - Aligha lehetett volna még tovább halogatni ezt...

Dunaújváros - Az első ütem a végéhez közeledik az Építők útjának átépítésénél. Haladnak és ideje volt, ezt láttuk.

Pekarek János

Végigsétáltunk az Építők útján, Dunaújváros praktikusan legrégebbi utcáján, ahogyan ez a nevéből is következik. Végig (persze: honnan nézve), s a Szórád Márton úti kereszteződés közelében, a jelenlegi buszpályaudvar közelében kemény munkákra akadtunk.

Ahogyan már lapunkban is megírtuk többször, a városi önkormányzat pályázati úton ötven százalékos önerő mellett 15 millió forintot nyert arra, hogy az Építők útját a Szórád Márton úttól a Görbe utcáig felújítsa.

Ebbe nem csak az tartozik bele, hogy teljes szélességben kicserélik az útpályát, hanem még az alatta lévő közművezetékeket is újakra cserélik. Plusz az ottani buszmegállók öblözetét is felújítják, továbbá az uszoda előtti részen a parkoló burkolatát is újra cserélik.

Mit mondjunk: rá is fér...

Szóval, végigmentünk az Építők útján, s közelről megszemlélve a munkálatokat, a következőket láttuk.

Kemény munka nyomait láttuk az Építők útja felújításának első ütemének helyszínein, a Szórád úttól a Görbe utcáig tartó részen. Fotó: Zsedrovits Enikő

Ahogyan az önkormányzat már sajtóközleményében jelezte, a munkálatok első üteme május 17-én kezdődött s előreláthatóan két-három hétig tart. A munka forgalomkorlátozásokkal jár: erről táblák és lámpák tájékoztatják az autóval közlekedőket - aki, azért jobban teszik, ha nem arra mennek. Hacsak nem feltétlenül muszáj.

A közműcsere és a burkolatcsere előkészítése teljes erővel zajlik! Kívülálló azt hinné, hogy ez csak az úttestet és annak alsóbb régióit érinti, azonban láttunk a szomszédos házakból ki- és bevezető csöveket, amelyeket ugyancsak cserélnek, mivel az úttest alatt haladnak át.

A munka ütemét jelzi, hogy már visszatemetett, friss homokkal letakart, azaz kicserélt vezetékárkokat is láttunk. A partra vetett , azaz a földből néhány évtized után kivett, erősen rozsdás csöveken látható volt, hogy a felújítás egyetlen perccel sem kezdődött később, mint ahogyan szükséges volt...

Mindez természetesen akadályozza a buszok, taxik, autók forgalmát. Parkolni is nehéz, habár hétvégéken megnyitják az egyetem közeli parkolóit.

Mindazonáltal egyetlen türelmetlen gyalogos vagy autós városlakót sem láttunk a helyszínen. Hiszen tudják ők, mi miért van...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!