Hírek

2015.05.27. 18:57

Atomenergia: környezetvédelmi és anyagi érvek együtt

Dunaújváros - Kár, hogy vita nem alakulhatott ki a főiskola atomenergiáról szóló előadásain szerdán. Érdekes volt.

Pekarek János

Az atomenergiáról rendeztek előadásokat szerdán délután a Dunaújvárosi Főiskola nagy előadótermében - a téma fontosságához képest meglehetősen gyér érdeklődés közepette, sajnos.

Az igazi érdekességet azonban Hárfás Zsolt előadása jelentette. Az Atomenergia Info nevű cég, (a Roszatom orosz atomenergiaipari óriásvállalat magyarországi vállalkozása) szakértője Új paksi blokkok a versenyképesség és az ellátásbiztonság szolgálatában címet adta mondandójának. De ellátta egy sokatmondó alcímmel is: 7+1 tény és tévhit az atomenergiáról.

Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő beszélt a főiskola szerdai előadásán Paks 2-ről
Fotó: Zsedrovits Enikő

Nos, Hárfás Zsolt sorra vette a szerinte legfontosabb tévhiteket, és szembeállította őket tényekkel. (Előre bocsátjuk, hogy sem az állítások, sem a cáfolatok valósághűségéről a lapzárta rövidsége miatt nem volt módunkban meggyőződni. Ám az interneten bárki ellenőrizheti ezeket. A szervezők nem hívtak meg atomenergia-ellenes előadókat.)

Az első atomenergia-ellenes kijelentés: a világban elhanyagolható az atomenergia jelentősége, és a fukushimai atomerőmű balesete megmutatta, hogy milyen veszélyes ez az energiaforrás.

Hárfás szerint a világban jelenleg 438 reaktor működik, ezek évente 380 ezer Megawattóra energiát állítanak elő, 2014-ben belőlük származott a világ energiafogyasztásának tizenegy százaléka. Franciaország energiaszükségletének 77 százalékát fedezi az országban működő 58 atomerőművi blokk. A közeljövőben 165 blokk építését tervezik, 186 ezer Megawattórányi teljesítménnyel, olyan országok mellett, mint Kína, India, a közeli Csehországban is.

Második érv: Magyarországon van elég villamos erőmű, nincs szükség Paks 2-re. ÁM Hárfás szerint ma is importból szerezzük be villamosenergia-szükségletünk 45 százalékát, és 2030-ig 7300 Megawatt új energiakapacitásra lesz szükségünk. Akét új paksi blokk is csak 2400 Megawattot fedezne ebből.

Harmadik ok: nem voltak jogi, szakmai előzményei az orosz-magyar megállapodásnak. Az előadó szerint 2009-ben országgyűlési határozat született erről, és a 2011-es nemzeti energiastratégia is tartalmazta új atomerőmű-blokkok építését, mivel 2032-37 között a mai blokkok üzemideje lejár.

Negyedik ok: Soha nem fog megtérülni a befektetés. Hárfás adatokkal igazolta: 39 év múlva lejár a hiteltörlesztés, s addig is az atom a legolcsóbb energiaforrás. Ötödik tétel: a megújuló energiaforrások versenyképesek. Igen, mondta az előadó: nagymértékű állami támogatásokkal.

Hatodik pont: az atomerőmű kiváltható megújuló energiákkal. Ám ehhez sokkal nagyobb naperőművi kapacitást kellene építeni, mondta Hárfás, mert a hatásfoka csak 10-13 százalékos. S végül: a zöld Németország példája. Ahol leállítják az atomerőművet viszont új gáz- és szénerőműveket is építenek! A nap- és szélenergia a fogyasztás 16 százalékát termeli meg.

S végül a plusz egy ok: Hárfás Zsolt szerint a z atomenergia ellenzői alapvető mértékegységekkel nincsenek tisztában.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!