Hírek

2014.06.10. 14:55

Éremgyűjtő nyári egyetem

Dunaújváros - Pályázat útján nyerte el a helyi éremgyűjtők egyesülete az idei szakmai nyári egyetem rendezési jogát.

Pekarek János

Mint arról már beszámoltunk, városunkban rendezik a XXVI. Hóman Bálint Numizmatikai Nyári Egyetemet, június 13-14-15-én.

Az első rendezvény pénteken délután két órakor kezdődik az Intercisa Múzeumban, ahol a tervek szerint dr. Török Pál, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének elnöke és Cserna Gábor polgármester nyitják meg a nyári egyetemet. Ezután Farkas Lajos múzeumigazgató mutatja be az intézményt, majd Ujszászi Róbert tart szakmai előadást Pénzverési problémák a XI. század első feléből címmel.

Tizenhét órakor nyílik meg Paddi Attila (a helyi éremgyűjtő egyesület elnöke) kiállítása: Berán Lajos művész és magánember.

Június 14-én, szombaton egy sor szakmai előadás következik reggel kilenc órától a Dunaújvárosi Főiskola Semmelweis utcai kollégiumának Kék Szalonjában. Előbb Garami Erika beszél a pénzhamisító, feltaláló, festő Peter Bohr-ról, majd Baranyi Anna Telcs Ede éremművészetéről. Süle Tamás előadásának címe: Szemelvények Palotás József szobrászművész pécsi és dunaújvárosi munkásságából. Délután kettőtől Mednyánszky Miklós foglalja össze a magyarországi bányász-kohász érmek történetét, kiemelten a kohászathoz kapcsolódókét. Ezután Szakács Béla következik, előadásának címe: A magyar szépirodalom érmeken, különös tekintettel Petőfi Sándorra.

A második napot egy ismeretterjesztő kirándulás zárja: Berán-emlékhelyeket keresnek fel Dunaújvárosban, Szalkszentmártonban a Petőfi múzeumot tekintik meg, Tasson pedig megkoszorúzzák Hóman Bálint, a rendezvény névadója, történész, politikus sírját.

Vasárnap reggel fél kilenctől folytatódnak a szakmai előadások a Kék Szalonban. Zbysek Sustek a szovjet Vörös Hadsereg kelet-európai inváziós pénzeit mutatja be. Torbágyi Melinda az ötven éve előkerült szikácsi solidus leletről beszél. Pandula Attila az osztrák-magyar monarchia hadi kitüntetéseit veszi sorra az I. világháborúból.

A találkozó vasárnap fél tizenkettőkor a nyári egyetem értékelésével és oklevelek, valamint emlékérmek átadásával ér véget.

A rendezvény védnöke dr. Torbágyi Melinda, a Magyar Numizmatikai Társulat elnöke, dr. Török Pál, Cserna Gábor és Farkas Lajos. A rendező a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete helyi csoportja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!